İşsiz eczacılar ordusu yolda

Eczacı Nurten Saydan: 2003’te eczacılık fakülte sayısı 11 iken, 2019’da bu rakam 35’e çıktı. Sayısı kontrolsüz bir şekilde sürekli artan eczacılık fakülteleri işsizliği de beraberinde getiriyor.

Sibel bahçetepe

Öğretim yıllarına göre eczacılık fakültesi ve öğrenci sayısı giderek artıyor. 2003’de eczacılık fakülte sayısı 11 iken; 2019’da bu rakam 35’e yükseldi. 2003’de toplam öğrenci sayısı ise 4 bin 120’lerdeyken bu rakam 2019’da 13 bin 943 oldu. Sayısı kontrolsüz bir şekilde sürekli artan eczacılık fakülteleri işsizliği de beraberinde getiriyor. 2003’te 919 mezun veren eczacılık fakülteleri 2019 yılında 1723 mezun verdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Eczacılık fakülteleri ve kontenjan sayıları çok fazla. Mezun olan eczacıların çoğu ülkemizde yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle kamuda da iş bulamıyor” dedi. 

SINIRLANDIRILMALI

Gelecek dönem yeni mezun olacak genç eczacılar için iş bulma açısından ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacağını kaydeden Saydan, “Zira mezun olanların nerede istihdam edileceği düşünülmeden, planlanmadan sürekli açılan üniversiteler, gençlerimize gelecek sunan akademik bir kurum olmak yerine maalesef işsizliği öteleyen bir yapı halini almış durumda” diye konuştu. Türkiye’de üniversitelerde yapılan araştırmaların, yapılan yatırımlara göre çok az olduğunu, bu nedenle dünya literatüründe yerimizin çok az olduğunu vurgulayan Saydan, şöyle devam etti:

“Yani sayının fazla olması eğitimin kalitesine de bir katkı sağlamıyor. Dolayısıyla fakülte sayısına ve öğrenci kontenjanına bir sınırlandırma mutlaka getirilmeli. Klinik, kamu ve sanayi alanında istihdam edilecek şekilde eğitim öğretim branşlaştırılarak yeni istihdam alanları yaratılmalı. Böylece her yeni mezunun eczane açmak zorunda bırakıldığı sistemin rehabilite edilmesi sağlanmalı. TEİS olarak beklentilerimiz; öğrencisi olmayan fakat açılmış olan eczacılık fakültelerinin standartları belli kriterlere ulaşmadan öğrenci alımına müsaade edilmemesi, öğrenci almaya müsait fakültelerin taban puanlarının yükseltilmesi sağlanmalı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla “eczacı” olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalı.”