Israrlı durgunlukla mücadelede anlaştılar

G20 grubu, İstanbul toplantılarının sonuç bildirgesine göre, ısrarlı durgunluk riskiyle mücadele için parasal ve mali politikalarda kararlı adımlar atma kararı aldı. Kemer sıkma politikalarını 2013’e dek savunan G20, son üç yıldır yavaşlayan büyümeye çözüm aramaya çalışsa da sonuç alamıyor.

Pelin Ülker /Ekonomi

 

İstanbul toplantılarının sonuç bildirisine göre G20 grubu, ısrarlı durgunluğa karşı parasal ve mali politikalarda kararlı adımlar atma kararı aldı. Geçen yıl yapılan G20 toplantılarında da beş yılda büyüme ve istihdamı artırma kararı alınmıştı ancak o tarihten bu yana Avrupa başta olmak üzere pek çok ülkede durgunluk riski arttı. İşsizlik oranları yükseldi, gelir eşitsizliği had safhaya ulaştı. G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantıları bundan üç yıl önce kemer sıkma tedbirlerini tartışıyordu. Ancak söz konusu tedbirlerin küresel ekonomiyi tehlikeli bir şekilde yavaşlattığı 2013’te fark edilmeye başlandı.

Dün açıklanan bildiride, bazı gelişmiş ekonomilerde görülen uzun süreli düşük enflasyonun, yavaş büyümenin ve talepte zayıflığın risklerine dikkat çekildi. Reuters’in ele geçirdiği taslak belgeye göre, G20 grubu bazı önemli ekonomilerdeki olumlu görünümü memnunlukla karşılarken, küresel ekonominin bütünü hakkında karamsar bir görüş benimsedi. Büyümenin eşit olmadığı ve ticaretteki büyümenin de yavaş olduğu belirtildi. Avrupa Merkez Bankası’nın attığı nicel gevşeme adımının Avro bölgesinde toparlanmaya yeni bir destek sağlayacağı ifade edildi.

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı beklentilerine de değinilen bildiride “Farklı para politikalarının ve yükselen piyasa volatilitesinin var olduğu bir ortamda, politika ayarları dikkatle ölçülmeli ve olumsuz art etkilerden kaçınmak için çok açık-seçik ifade edilmelidir” uyarısı yapıldı.

 

 G20’ye protesto, SYRİZA’ya destek

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi bir grup, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nı protesto ederek SYRIZA’ya destek mesajı gönderdi. Harbiye Askeri Müzesi’nin önünde toplanan protestocular, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Diren SYRIZA Türkiye yanında”, “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak”, “Troyka’ya direnen SYRIZA’ya bin selam” sloganlarını attı.

“We stand with people of Greece against Austerity” pankartını açan kitlenin önü polis tarafından kesilince, engel slogan ve alkışlarla protesto edildi. ÖDP Eş Genel Başkanı Bilge Seçkin Çetinkaya “Paranın efendileri, IMF’siyle, OECD’siyle, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası başkanlarıyla İstanbul’da toplantı halindeler” diyerek, egemen güçlerin ve Avrupa Merkez Bankası’nın işsizlikten intiharın eşiğinde olan gençleri ve yoksulluktan birbirine sığınan Yunanistan halkının temsilcisi olan Syriza hükümeti karşısında cimri ve küstah olduğunu söyledi.

 

Anahtar nokta ‘güven’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ABD Hazine Bakanı Jack Lew ise dünkü görüşmelerinde iç talebin güçlendirilmesi suretiyle küresel ekonominin desteklenmesinin G20 için bir öncelik olması konusunda anlaştı. Görüşmede İslam Devleti (IŞİD) militanlarını destekleyen finansal ağlarla birlikte mücadele konusunda güçlü irade gösterilmesi gerektiği de ifade edildi. Babacan ve Lew ayrıca Türkiye’nin açıkladığı yapısal reformların tümüyle uygulamaya alınmasının önemini de görüştü.

Babacan, toplantı açılışında yaptığı konuşmada ise “Bu yıl küresel ekonominin hızlıca inanıyoruz.
IMF 2018’de küresel büyümenin 2 baz puan daha artacağı tahmininde bulundu. Bu hedefin ulaşılabilir olması çok önemli. Daha yüksek büyümeyi elde etmek için anahtar nokta artık güven olacak” dedi. Yatırımların bu yıl da gündemlerinin çok önemli bir parçası olacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, “Kamu altyapı projelerine daha fazla kaynak aktarılması üzerinde çalışacağımız diğer bir öncelik olacak” diye konuştu.