İsrail-Türkiye ilişkileri endişeyle izleniyor

İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan sıkıntılar, yurtdışında da tartışılmaya devam ediliyor. Washington Times gazetesi, İsrail'in saldırılarının "İsrail-Türkiye ittifakında çatlaklar yarattığını, bunun da bölgede yeniden gruplaşmanın başlangıcı olabileceğini" belirtti ve eski CIA yetkilisi Graham Fuller'in "Bu, uzun vadede Türkiye-ABD ilişkilerine ciddi zarar verecek" açıklamasına da yer verdi.

cumhuriyet.com.tr

Washington Times gazetesi "Gazze saldırısı, İsrail'in Türkiye ile ilişkilerini zedeledi" başlığını kullandığı haber analizinde "İsrail'in Gazze saldırısı, İsrail-Türkiye ittifakında çatlaklar yarattı ve Ankara ile Tahran arasındaki bağları derinleştirdi. Bunun, analistlerin bölgede büyük bir yeniden gruplaşmanın başlangıcını oluşturmasından korkuyorlar" diye yazdıktan sonra Graham Fuller'in buna ilişkin görüşlerini yansıttı.

Türkiye ve İran'a ilişkin kitapların yazarı Fuller, "Bu, uzun vadede Türkiye-ABD ilişkilerine ciddi bir zarar verecek" dedi. Fuller, "Artık İsrail Ankara'dan kolayca bir şey elde edemez" ifadesini de kullandı.

ABD'li gazete, ateşkes öncesi AKP'nin Hamas ile Mısır arasında "arabuluculuk" yaptığını belirtirken ancak İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Gazze'ye yönelik büyük saldırı planına ilişkin olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi vermemesi nedeniyle iki ülke arasında çok az temas olduğunu öne sürdü.

Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerine de dikkat çekildiği haberde Erdoğan'ın İsrail'in BM'ye girmesine izin verilmemesi gerektiği sözlerini de yansıttı.

 

İsrail'den Türkiye'ye tatil turlarında düşüş

Türkiye'ye İsrail'den yönelik paket tur satışlarında yüzde 70'lik bir düşüş olduğu bildirildi.  İsrail basını, "Kudüs ile Ankara arasındaki gerginlikler, turizm çıkışlarında büyük bir düşüşe yol açtı" diye yazdı.

İsrail'in büyük medya kuruluşu Yedioth, "Gazze operasyonu, Türkiye ile finansal bağları gerginleştirdi" başlıklı haberinde "İsrail'in Gazze saldırısının neden olduğu, Kudüs ile Ankara arasındaki son gerginlikler, bir zamanlar çok verimli olan bir ilişkide finansal kayıplara verdirmeye başladı. Çeşitli seyahat acentaları, Türkiye'ye yönelik tatil paket satışlarında yüzde 70'lik bir düşüş bildirdi."

Habere göre, bir turizm yetkilisi, Türkiye'ye yönelik İsrail turizminin kısa vadede büyük bir düşüş göstermesi beklendiğini ancak uzun vadede toparlanması olasılığının büyük olduğunu belirtirken "Eğer durum sakin olmayı sürdürürse İsrailliler Türkiye'ye geri gidecek. Türkiye çok çekici bir yer" diye konuştu.

Buna karşın "daha ihtiyatlı" konuştuğu belirtilen İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise, turizm sektörüne ilişkin tahminlerde bulunmak zor olduğunu, ilkbahar ve yaz aylarında neler olacağının bilinmediğini belirttikten sonra şu iddiada bulundu:
"Son birkaç gün bizimle temas kuran Türk turizm yetkilileri, İsraillilerin, başta Antalya olmak üzere Türkiye'ye gitmekten kaçınmamaları için adeta yalvardı. Başbakanlarının ifadeleri nedeniyle bir boykot hak etmediklerini söylüyorlar."

 

Facebook'taki Türkiye karşıtı kampanyalar

Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert eleştirilerinin ardından Facebook ve internet sitelerinde yürütülen Türkiye karşıtı kamyanyalara dikkat çekildiği haberde İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin geçen yılda 2007 yılına göre yüzde 23 artarak 3.4 milyar dolara ulaştığına da işaret edildi.

Türkiye'de de faaliyet gösteren Hogla-Kimberly şirketi CEO'su Arı Malmud'un, "Şirket Yahudi mi, İsrailli mi?" yolundaki sorulara muhatap kaldıklarını anlatırken Türkiye'den mal ithal eden bir İsrailli de, Türkiye'deki "Müslüman tüccarlerinin yerel Yahudi şirketler ile bağlarına son verdiği"ni de öne sürdü.

Ancak İsrail'in Türkiye'deki Ticaret Ataşesi Doron Avrahami, ateşkes ancak kısa bir süre önce yürürlüğe girdiği için iki ülke arasındaki ilişkilere kalıcı bir zarar verilip verilmediğini söylemek için henüz erken olduğunu belirterek "Her şeyin normale döneceğini umuyoruz ancak Gazze operasyonu, burada kötü bir tat bıraktı" diye konuştu.