İsrail-Rum ortak tatbikatı
Kıbrıs’ta barış müzakerelerinin başladığı gün İsrail ile ortak askeri tatbikat yapan Rum tarafı, doğalgaz ve petrol arama bölgesine ‘düşman unsurların’ sokulmayacağı mesajını verdi.
Reşat Akar/CumhuriyetDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, ABD’li mevkidaşı John Kerry’ye, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan kapsamlı müzakere sürecinde, Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin, Kıbrıslı Rumların doğalgaz ve petrol arama bölgesine gönderilmeyeceğine ilişkin güvence verdiği iddia edildi. Bu iddiaların ardından ise Rum tarafının İsrail Hava Kuvvetleri ile ortak tatbikat haberleri basına yansıdı. İsrail hava Kuvvetleri’ne ait 32 adet F15 ve F16 savaş uçağının katıldığı “ONİSİLOS-GEDEON” kod isimli tatbikatın günü ve saati ise KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum lideri Nikos Anastasiadis’in görüşme saatine denk getirildi. İsrail uçakları, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) üzerinde uçuş yaparak doğalgaz çalışmalarına olası Türkiye müdahalesine karşı sanal mermiler kullanarak hedefi yok etti.
Anastasiadis’e yakınlığı ile bilinen Alithia gazetesi “Türklerin MEB’teki voltalarına son” başlıklı manşet haberinde, Türkiye Davutoğlu ile Kerry’nin geçen pazar günü gerçekleştirdikleri telefon görüşmesine yer verdi. Gazete, bu görüşmede Ankara’nın, müzakerelerin yapıldığı dönem içerisinde Barbaros Hayrettin Paşa gemisini, doğalgaz ve petrol araştırmalarının yapıldığı “Kıbrıs” MEB’ine göndermeyeceği vaadinde bulunduğunu savundu. Kıbrıs sorunundaki yeni sürecin büyük beklentilerle başladığı kaydedilen haberde “Türkler, müzakereler devam ettiği müddetçe Güney Kıbrıs MEB’indeki tahriklerini durdurmayı taahhüt etti. Kerry ve Davutoğlu prosedürü zedeleyebilecek tek taraflı adımlardan kaçınılması gerektiğinde uzlaştı” ifadesini kullandı.
Ortak tatbikat 2 gün öne alındı
Türkiye’nin bu jestine karşılık, Rum tarafı İsrail ile önceden anlaştığı askeri tatbikatı iptal etmedi. Tam tersi 13-14 Şubat tarihlerinde yapılacağı açıklanan tatbikat, sürpriz bir değişiklikle 11 Şubat’taki liderler görüşmesinin yapıldığı güne çekildi. İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının da katıldığı tatbikat, saat 11.00’de başlayıp 13.00’te sona erdi. İsrail savaş uçakları Limasol’un güney bölgesi, Vasiliko ve Hirokita üzerinden alçak uçuş yaptı. Baf Askeri Üssü’ne kadar yayılan, kara ve deniz hedeflerine yönelik tatbikatta sanal hedeflere karşı ateş edildi. Lefkoşa FIR hattı içerisinde icra edilmekte olduğu belirtilen müşterek tatbikat kapsamında İsrail’in F15 ve F16 savaş uçakları sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik sahası üzerinde ve MEB parselleri üzerinde alçak uçuş icra edildi.
Rum Yönetimi Savunma Bakanı Fotis Fotiu, iki ülke arasında yıllık planlı işbirliği çerçevesinde “Lefkoşa FIR hattı” içerisinde icra edilen tatbikatın büyük bir başarıyla sonuçlandığını ve tatbikata İsrail Hava Kuvvetleri’ne bağlı 32 adet savaş uçağının yanı sıra havada yakıt ikmali sağlayan 6 destek uçağının katıldığını açıkladı. Fileleftheros gazetesi “Türkiye’ye güçlü mesaj” başlıklı manşet haberinde, tatbikatın özellikle karadaki enerji yerleşkeleriyle, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde bulunan doğalgaz çıkarmaya ilişkin denizdeki yerleşkelerin güvenliğiyle ilgili savunma anlaşmalarına dayandığını bildirdi. Gazete, tatbikat sırasında özellikle Vasiliko’daki yerleşkeler ve olası bir saldırıda gösterilecek tepki üstünde durulduğunu belirtti.