İsrail, Çin'in desteğini almaya uğraşıyor
İran'ın nükleer programı kapsamında uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirdiğini açıklamasının ardından gündeme gelen uluslararası yaptırım çağrısıyla birlikte İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Çin'in desteğini almak için Pekin'e üst düzey bir heyet gönderiyor.
cumhuriyet.com.trHalkın Günlüğü gazetesinin haberine göre Pekin'de bulunan İsrail Büyükelçiliği, üst düzey bir heyetin Çin'e geleceğini doğruladı.
İsrail'den Pekin'e gidecek heyetin İran'a yaptırım kararına destek için üst düzey Çinli yetkililerle görüşmesi beklenirken, Çinli uzmanlar söz konusu ziyaretin İran sorununda Çin'in duruşunu değiştirmeyeceğini düşünüyor.
China Daily gazetesine konuşan İsrail'in Pekin Büyükelçiliği sözcüsü Guy Kivetz, İsrail'den gelecek heyetin Çinli yetkililerle, içerisinde İran meselesinin de olduğu birçok "karşılıklı endişeler" üzerinde görüşeceğini aktardı.
Dünya Bankası ve IMF'de yaptığı görev nedeniyle Çinliler tarafından tanınan İsrail Bankası'nın üst yöneticisi Stanley Fischer'ın başkanlığında Pekin'e gidecek heyette, ziyaretin askeri istihbarat yönüyle ilgilenen İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Sorunlardan Sorumlu Bakanı Moşe Yalon'da bulunuyor.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nden Orta Doğu uzmanı Yin Gang, yaptığı değerlendirmede, ABD'nin İran'la ticari ilişkilerinin zayıf olduğunu, yaptırım uygulamasından bir kaybının olmayacağını ifade etti ve "(Yaptırımlar) Bu, Çin için kaldırdığı kayayı kendi ayağına bırakmaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Financial Times gazetesi geçenlerde, İran ile Çin'in 2008 yılındaki ticaret hacminin 29 milyar ABD Doları civarında olduğunu duyurmuştu.
Çin'in en büyük petrol ve gaz üreticisi konumundaki Çin Milli Petrolleri Anonim Ortaklığı (CNPC) İran'la petrol ve gaz faaliyetlerini güçlendirmek için İran'ın Güney Pars projesinin 11. aşamasını geliştirmek üzere bir gaz projesinde anlaşma yapmıştı.
Çinli uzmanlar İran'ın nükleer programına yönelik yaptırım çağrısının ardından "Yaptırım için bu doğru bir zaman ya da doğru bir an değil" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Pekin yönetimi ise İran'ın nükleer programıyla ilgili tavrını değiştirmeyerek her fırsatta sorunun diplomatik yollarla çözülmesi taraftarı olduğunu yineliyor.