İsrail, Chomsky'yi konuşuyor

Dünyaca ünlü Amerikalı düşünür ve dilbilimci Noam Chomsky'nin (81) Batı Şeria'da yapacağı konferans için ülkeye girişine izin verilmemesi ve Ürdün'e geri dönmesi, İsrail'de tartışmalara yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

Noam Chomsky Kanal 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, Ürdün sınırından geçiş noktası olan Allenbi Köprüsünde birkaç saat sorgulandığını, ancak kendisine nazik davranıldığını belirtti. Chomsky, bir sorgucunun "İsrail hükümetinin hoşuna gitmeyen bazı şeyler söylemişsiniz" dediğini, buna "Hiçbir hükümet böyle şeyleri sevmiyor" karşılığını verdiğini anlattı.

Chomsky Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada da, "neden bir İsrail üniversitesinde değil de sadece Bir Zeit'te konuşma yapacağının" sorulduğunu, kendisinin de İsrail'de daha önce ders verdiğini hatırlattığını aktardı.

Noam Chomsky, daha önce başka bir ülkeye girişinde sorun olup olmadığı sorusuna da, "1968'de Sovyet işgalinden sonra Çekoslavakya'ya sokulmadığı" cevabını verdiğini kaydetti.

Lübnan'daki Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah'la görüşmesiyle ilgili bir soruya da Chomsky, "Doğru, (2006'daki savaş öncesi) Lübnan'da bulunduğum sırada siyasi yelpazedeki pek çok kişiyle görüştüm. Tıpkı İsrail'de sağ kesimdekilerle de görüştüğüm gibi" karşılığını verdiğini anlattı.

Daha önceleri de İsrail'e gelen Musevi kökenli düşünür, bu kez sadece Ramallah'taki Bir Zeit Üniversitesi'nde konferans vermek üzere Allenby Köprüsünden giriş yapmak istemişti. İsrail ise Chomsky'yi ülkeye sokmamış geri çevirmişti.

Filistinli kaynaklara göre, Chomsky'nin beraberindeki iki arkadaşı ile kızınınsa Batı Şeria'ya girmelerine izin verildi. Ancak Filistinli arkadaşı, Chomsky'ye izin verilmemesi üzerine onunla birlikte Amman'a dönmeyi tercih etti.
 

İsrail içişleri bakanlığı, onay verilmesini istiyor

İsrail İçişleri Bakanlığı Chomsky'nin girişine izin verilmediğini doğrularken, Chomsky'nin sadece Batı Şeria'ya geçmek istediğini söylediği için izin verilmediğini açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, ayrıca İsrail savunma Bakanlığı'na bağlı "Batı Şeria Topraklarındaki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü" ile irtibata geçildiğini ve Chomsky'nin sadece Batı Şeria'ya girmesine izin verilmesinin talep edildiğini bildirdi. Chomsky'nin ise Amman'dan tekrar Allenbi'ye dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.

Allenbi Köprüsü, Filistinlilerin Batı Şeria'dan Ürdün'e giriş çıkışlarında kullanılıyor.
 

Tepkiler

İsrail'deki Yurttaşlık Hakları Derneği bir açıklama yayımlayarak, Chomsky'nin İsrail'e girişine izin verilmemesini şiddetle eleştirdi.

Dernek yetkilisi Oded Feller, bir kişinin görüşlerinden dolayı ülkeye girişinin engellenmesi kararının, ancak "totaliter rejimlere özgü" olduğuna dikkati çekti.

İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi ise, ancak totaliter bir rejimin saklanacak bir şeyleri olmasından korkacağını, bu kararın İsrail hükümeti ve yetkilileri için bir "leke" olduğunu söyledi.

İşçi Partisi milletvekillerinden Einat Wilf, Chomsky'nin görüşlerinin "kabul edilebilir" olmadığını, buna karşın İsrail devletinin Batı Şeria topraklarına girilmesinden korku duymaması gerektiğini kaydetti.

Kadima milletvekilleri Otniel Schneller ile Yonatan Plesner ise, karardan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Plesner Chomsky'ye, "Filistin topraklarına girmek için Refah'taki tünellerden birini denemesini" önerdi.

Chomsky, son olarak 1997 yılında İsrail ve Batı Şeria'yı ziyaret etmişti. O dönemde Gazze'ye de gitmek isteyen Chomsky, Filistin yönetiminin kendisine eskort verileceğini belirtmesi üzerine Gazze ziyaretini iptal etmişti.