İspanya'dan Türkiye'ye destek

AB dönem başkanlığı görevine başlayan İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, "AB'nin çoğunluğu Türkiye'nin üyeliğinden yana ve bunun için çalışıyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, verdiği demeçte, 6 aylık süreçte yürütecekleri AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunda yapılabilecekleri değerlendirdi.

"Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde herkes İspanya gibi düşünmüyor" diyerek Fransa ve Almanya'nın karşı tavrına atıfta bulunan Garrido, her şeye rağmen Fransa'da özellikle Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin pozisyonun, "AB içinde çoğunluğu temsil etmediğini" ve Almanya'da da "Türkiye ile müzakerelerin devam etmesinden yana olan farklı pozisyonların bulunduğunu" kaydetti. Garrido, şöyle devam etti:
"AB'nin çoğunluğu Türkiye'nin üyeliğinden yana ve bunun için çalışıyor ama Türkiye, sürecin devam etmesinden yana olan bizlere, haklılığımızı savunmamız için daha fazla kanıt vermek, yani reformlar yapmak zorunda. Bu yüzden Türkiye'ye çalışması, reformlar yapması gerektiğini söylüyoruz yoksa müzakerelerde ilerleme kaydetmek çok zor olacak. Türkiye'nin atacağı her adım, özellikle karşı görüşte olan ülkelerdeki kamuoyu fikrinin değişmesine yarayacaktır."

AB dönem başkanlığı sırasında "Türkiye ile müzakerelerin devam etmesini sağlamak için en iyi koşulların yaratılmasına gayret göstereceklerini" belirten Garrido, AB Komisyonu'ndan "müzakerelerde yeni fasıllar açılmasını", Türkiye'den de "ekonomik, sosyal, hukuki iç reformlar yapmasını ve özellikle Ankara Protokolünün şartlarını yerine getirmesini" isteyeceklerini söyledi.

"Biz hep söylüyoruz; müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi için tarafların birbirinden şüphe duymayacak bir şekilde çalışmalarını sürdürmesi gerek" diyen İspanya'nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri, "Demokratik, Avrupalı ve AB'ye girmek isteyen bir ülkenin müzakere sürecinden sonra bunu gerçekleştirmeye tamamen hakkı vardır.
Türkiye, AB'ye üyelik adaylığı resmen tanınmış bir ülke ve bu geri dönüşü olmayan bir karar. Ancak üzerine düşen yükümlülükleri yapmalı. Türkiye reformlar yapmak zorunda yoksa AB'ye yakınlaşması imkansız olur" açıklamasında bulundu.

Garrido, "Türkiye'nin AB'ye girişi için bir tarih konulsa süreç daha iyi ve hızlı işlemez mi" sorusuna ise "Hayır. Ben öyle düşünmüyorum çünkü eğer bunu yaparsak ve o tarih geldiğinde istenilen olmadıysa o zaman ne yapacağız? Ben Türk meslektaşlarıma hep şunu söylüyorum: Küçük de olsa sabit, kararlı adımlar atmak çok daha iyi" cevabını verdi.

Bu arada demokratik açılım, Ergenekon davası gibi, Türkiye'nin gündeminde olan konuları "demokratikleşme sürecinin bir parçası" olarak değerlendiren Garrido, bu sürecin "Türkiye'yi AB'ye yakınlaştırdığını" ifade etti. Garrido, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili olarak, "AB içinde terörizme destek veren bir siyasi parti barınamaz, yasal olamaz" şeklinde genel bir değerlendirmede bulunurken, kapatılan DTP'nin başvurusu halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vereceği kararın önemli olduğunu ifade etti.

 

Kıbrıs

Garrido ayrıca, İspanya'nın, gerek Türkiye ve Kıbrıs Rum kesimi ile olan iyi ilişkilerinden gerekse Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un Rum tarafını ve adadaki sorunu çok iyi tanıyor olmasından dolayı, gelecek 6 aylık dönemde Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik "güçlü ve yapıcı bir tavır sergileyebileceğini" söyledi ve somut çözüm bulunmasının "tamamen tarafların arzusuna bağlı olduğunun" altını çizdi.

Öte yandan Garrido, 15 Ocak'ta Madrid'de olacak Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşeceğini söyledi.