İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi başlıyor

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı projeleri kapsamında, Kadıköy Gitarcafe'nin katkılarıyla Argos Kültür Sanat tarafından düzenlenen İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (ISCMS), 29 Temmuz'da başlayacak.

cumhuriyet.com.tr

Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında, aralarında John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Mehmet Erenler, Erkan Oğur, Oğuz Büyükberber, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk Tekbilek ve Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50'yi aşkın sanatçıyı buluşturan projenin tanıtımı yapıldı. Toplantıda konuşan İstanbul 2010 AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, ajansın, müziğin her dalında farklı projelerle sanatseverlere ulaştığını belirterek, projenin gerçek bir müzik üstadı olan İsmet Sıral adına düzenlendiğini söyledi.

''Sıral, dünyada müzik camiasında tanındığı kadar bu ülkede tanınmadı'' diyen Kurt, bu yıl 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında İsmet Sıral'ı tanıtmayı amaçladıklarını ve bu projeyle, sanatçıyı Türk toplumuna da anlatmak için bir başlangıç yaptıklarını dile getirdi.
Kurt, ''Sıral'ın, müziğinin ithal değil, imal olduğu'' sözünün müzik üstadını en iyi şekilde ifade ettiğini belirterek, ''İsmet Sıral'ı farklı kılan müziğini, bu toplumun geleneğinden, kültüründen, örf ve adetlerinden beslemesidir'' dedi. Ajansın bazı projelerinin 2010 yılı sonrasında da devam edeceğini bildiren Kurt, bu atölyenin de daha sonraki yıllarda sürdürülmesini umut ettiklerini söyledi.
 

Diğer konuşmalar

ISCMS Müzik Direktörü Sumru Ağıryürüyen de ISCMS'nin, yalnızca bir festival ya da müzik okulu değil, müziği bütün anlamlarıyla kucaklamaya çalışan, bu anlama dair sorular soran bir etkinlik olduğunu ifade ederek, ''Türkiye ve dünyadan müzisyenlerin ve öğrencilerin hep birlikte nefes alacakları bir başka müzik hali. En deneyimlisinden en deneyimsizine, seyyar satıcısından dinleyicisine, dokunduğu herkeste sonraya bir şeyler bırakacak bir 11 gün yaşayacağız'' diye konuştu.

ISCMS Direktörü Dost Kip de yaz okulu ve festivalin önümüzdeki yıllarda da sürdürülerek, dünyada yaratıcı müziğin yeni cazibe odağı haline gelmesinin her şeyden önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''ISCMS 2010 konserleri, her birinin hazırlık süreci aylar, hatta yıllar öncesine uzanan başlı başına birer proje niteliğinde. Örneğin seyyar satıcılarla geliştirilen proje için onlarca öğrenci aylar süren araştırmalar yaptı ve bu çalışmanın arşiv değeri de, sosyolojik anlamda ortaya koydukları da tarihi önem taşıyor. Eminönü üst geçidinde 27 kişilik dev bir orkestranın şehir sesleriyle müzik yapacağı 'İstanbul'u Çalıyoruz' etkinliği ve bunu izleyen 'Üstgeçidin Üstüne' konserleri de, birer ilk niteliğinde. John Zorn, Marc Ribot, Trilok Gurtu, Dawda Jobarteh ve Ömer Faruk Tekbilek gibi ustaların katılacağı, 'Kültürlerarası Doğaçlamalar' konseri ise farklı geleneklerden müziklerin dinleme, anlama ve yorumlama esasına dayalı olarak müzik sofrasına taşınacağı, çok özel bir proje.''

Müzik yönetmeni Garo Mafyan da müziğin dünyadaki tek ortak lisan olduğunu vurgulayarak, ''Harfler, rakamlar değişir ama notalar her yerde aynı. İsmet Ağabey, değerini bilemediğimiz değerlerimizden. Keşke yaşadığı sürece bu değeri bulsaydı'' dedi. ISCMS Kurucusu ve Onursal Başkanı Karl Berger de İsmet Sıral'ın, müziği evrensel bir dil olarak sunmak üzere yola çıkan bir kişi olduğunu belirtti.
 

11 günde 41 etkinlik

11 günde toplam 41 etkinliğe sahne olacak ve Santralistanbul'da başlayacak program, 29 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında Sepetçiler Kasrı, Heybeliada, Eminönü Üstgeçidi gibi şehrin farklı alanlarında gerçekleştirilecek. ISCMS 2010, aralarında Karl Berger, John Zorn, Oliver Lake, Adam Rudolph, Marc Ribot, Trilok Gurtu, John Lindberg, Kenny Wessel, Rahman Jamaal, Dawda Jobarteh, Oğuz Büyükberber, Erdem Helvacıoğlu, Ayşe Tütüncü, Ömer Faruk ve Ahmet Hacı Tekbilek, Mehmet Erenler, Mehmet Üçer, Ahmet Özden, Orhan Osman, Erkan Oğur, Mutlu Torun, Göksel Baktagir, Yurdal Tokcan, Alper Maral, Tolga Tüzün gibi isimlerin bulunduğu 50'yi aşkın sanatçıyı ağırlayacak. İstanbul'un müzikte yaratıcılığın yeni platformu olmasını hedefleyen ISCMS 2010'un programında, farklı temalarıyla 8 büyük konser, 23 atölye çalışması ve seminer, pek çok grup çalışması ile konferans yer alıyor.

İsmet Sıral hakkında

Türkiye'nin ilk profesyonel caz orkestrası kurucularından olan saksafon, flüt ve ney ustası İsmet Sıral (1927-1987), orkestrasıyla Avrupa'da büyük yankı uyandırdı. 1960'ların sonunda dostu neyzen Aka Gündüz'den ney çalmayı öğrenen Sıral, Mevlevi felsefesine ve Anadolu'nun müzikal zenginliğine yönelerek, Türk müziği ile caz arasında köprüler kurduğu çalışmalarına başladı. 1978-80 yıllarında New York'taki Creative Music Studio'da (CMS) (Yaratacı Müzik Stüdyosu) dünya müziğinin dev isimleriyle birlikte dersler ve konserler veren Sıral, caz ustalarını Türk müziğiyle tanıştırarak, onlara Anadolu ezgilerinin, aksak ritmlerin, makamların inceliklerini öğretti ve derin izler bıraktı.