İsmail Kahraman'dan Kanlı Pazar'a hazırlık mitinginde ‘Biz yaktık’ itirafı

Meclis Başkanı Kahraman, Kanlı Pazar’a hazırlık mitinginde yaptığı konuşmada Tan Matbaası’nı kendilerinin yaktığını söyleyip övünmüş

Miyase İlknur

Kanlı Pazar döneminde başkanı bulunduğu MTTB’nin olaylarda dahli bulunduğunu öne sürülen ve TBMM’de ikinci kez seçildiği gün protesto edilen İsmail Kahraman, önce kendisine bağlı Basın Yayın Halka İlişkiler Başkanlığı’nca yaptırdığı “Kanlı Pazar’ın olduğu tarihte başkan değildi” açıklaması, belgelerle çürütülünce bu kez de “Bu bilgi sehven açıklamada yer aldı, o dönemde başkandım ama MTTB’nin Kanlı Pazar’la hiçbir ilgisi olmadı. Ayrıca başkanlık yaptığım sürede kanunsuz hiçbir harekette bulunmadım” şeklinde ikinci bir açıklama yaptı.

Bu açıklama da yine belgelerle çürütüldü. Zira gerek Kanlı Pazar’ın tanıkları gerekse İsmail Kahraman’ın görev yaptığı MTTB’nin 49. dönem faaliyet raporunda verilen bilgiler Kahraman’ı tekzip ediyor. İsmail Kahraman’ın açıklamasında akladığı MTTB’nin sicili kendisinden önce de ve kendisinin görev yaptığı dönemde de pek parlak değildi. MTTB’nin ve İsmail Kahraman’ın sicilini hatırlatalım: - 29 Nisan 1960’da yaşanan gençlik olaylarının yıldönümü nedeniyle 29 Nisan 1968’de yapılan izinli mitingde solcu öğrencilere MTTB’liler saldırmış, olaylarda çok sayıda öğrenci ve güvenlik güçleri yaralanmıştır. Başlarında İsmail Kahraman’ın olduğu MTTB’liler önce öğrencilere sonra kendilerine engel olmak isteyen polise saldırmış, ardından da Atatürk heykelini taşlamıştır. (Kaynak Cumhuriyet gazetesi) -28 Temmuz 1968’de, Kanlı Pazar’dan bir yıl önce yine Vedat Demircioğlu’nun öldürüldüğü “6. Filo’yu protesto” olaylarına hazırlık olarak MTTB’nin Cağaloğlu binasına kamyonla sopa istif edildiği haberi basında yer almış, olay yerine gelip incelemelerde bulunan CHP milletvekilleri Orhan Birgit ve İlhami Sancar, İstanbul Valisi Vefa Poyraz’a telgraf çekerek ihbarda bulunmuşlardı.

Telgrafta Poyraz’a şöyle seslenmişlerdi: “Bugün gazetesinin tertip hazırlayan ve kışkırtan yayınlarını ve Valilik binanızın hemen yakınındaki MTTB binasına kamyonla özel surette yapılmış sopalar taşındığını, muhakkak siz de öğrenmiş bulunmaktasınız. İstanbul’da emniyet ve asayişin, yurttaşların can ve mal güvenliğini sağlamak görevini tam olarak yapmazsanız ve bu uyarıya rağmen olaylar çıkarsa, bunun anlamının ancak bu olayların olmasının istendiği şeklinde olacağını bildiririz.” (Kaynak: Cumhuriyet gazetesi) -“Kanlı Pazar”dan iki gün önce 14 Şubat 1969 günü MTTB İzmir İcra Konseyi Başkanlığı’nca yapılan açıklamada “Kanunsuz davranışta bulunulduğu takdirde devrimci gençlerin kellelerini koltuklarına alıp öyle meydana çıkmaları, cevaplarının çok sert olacağı belirtildi. (Kaynak: Cumhuriyet gazetesi) -Kanlı Pazar’ın birgün öncesi olan 14 Şubat 1969’da MTTB ve Komünizmle Mücadele Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Bayrağa Saygı Mitingi”nde halka, bir gün sonra yapılacak 6. Filo aleyhindeki mitinge “Komünistlere gereken ders verilmek üzere” davet yapıldı. Mitingde konuşan Komünizmle Mücedele Derneği Başkanı İlhan Darendelioğlu, “Memlekete ihanet eden bu hainleri toprağa gömmenin zamanı gelmiştir” derken, kalabalığın ertesi gün Taksim’de toplanmasını istedi.

Gururla savundu

Aynı gün mitingde konuşan İsmail Kahraman Tan Matbaası’nın yakılmasını da gururla savunmuştur. MTTB’nin 49. dönem faaliyet raporunda da yer alan Kahraman’ın miting konuşması şöyle: “6. Filo’nun gelişi ile hadiseleri istismar edip, ahlak dersi vermeye yeltenen ahlaksızlar evvela kendi karılarına sahip olsunlar. Buraya tarihi kararlar almak üzere toplandık. MTTB tarihinde milli heyecanın en güzel ifadesini dile getiren hadiseler vardır. Türk Milliyetçiliğinin büyük hareketlerinde MTTB daima örnek olmuştur. Komünistlerin en azgın bir devrinde Türk gençliği harekete geçmiş, basını, sokakları, bir nevi işgal altında tutan köstebekleri sahnelerden kovmuş, rotatifini başına geçirmiş, sokaktan yuvasına itmiş ve tarihi Tan hadisesini yapmış, komünistliğin mümessilliği haline gelen Tan Matbaası’nı uşakları ile birlikte yerle bir etmiştir. Yine ters çalışan rotatifler vardı, yine sahnelerde ürüyen itler, öten baykuşlar vardı, yine köstebekler yuvalarından çıkmış, sokaklarda, meydanlarda boy göstermekteydi. Artık nush ve nasihat devresini tamamlayan Türk milliyetçiliği önümüzdeki günlerde yeni Tan’lar, yeni hareketler gösterecek, Türkiye’nin sahibinin milliyetçiler olduğunu ispat edecektir.” (Kaynak: MTTB Faaliyet Raporu).

Yaşasın Adalet diye sevindiler

-1 Şubat 1987 tarihli Nokta Dergisi’ne konuşan emekli Yarbay Celal Küçük MTTB’nin Kanlı Pazar öncesi hazırlıklarını şöyle anlatmıştı: “11 Şubat günü MTTB’nin Cağaloğlu’ndaki binasında bir toplantı yapılıyordu. Bu toplantıyı izlemek için binaya gittim. Toplantıda Komünizmle Mücadele Dernekleri’nin şubeleri ve üyeleri de vardı. Kürsüye İlhan Darendelioğlu çıktı. ‘Pazar günü komünistler miting yapacak. Biz bu mitingte savaşacağız. Silahı olan silahıyla, olmayan baltasıyla gelsin’ şeklinde bir konuşma yaptı. Ortalık bir anda elektriklendi. ‘Bu uğurda ilk şehit ben olacağım’, ‘Hayır ben olacağım’ diye bağırışmalar oldu. Resmen ölüm kokusu vardı havada. Ayrıldık. Hemen Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Süleyman Aşiroğlu’na durumu arz ettim. ‘Paşam’ dedim, ‘Korkunç bir durum var. Kan dökülecek. Vali’nin haberi var dediler. Silahlı gelecekler.’ Aşiroğlu Paşa ‘Bu korkunç. Merkez Komutanlığı Kurmay Başkanı Edip Bayoğlu’nu ara, haber ver’ dedi. Hemen Süleyman Aşiroğlu’nun yanından Bayoğlu’na telefon ettik. Ben konuştum. Çok teşekkür etti.” (Kaynak: Nokta Dergisi) 

-15 Ağustos 1969 günü “Kanlı Pazar” olaylarının tutuklu sanığı MTTB’li öğrenci Ahmet Atılay’ın kefaletle serbest bırakıldığı duruşmayı izleyen 150 kadar MTTB’li “Yaşasın Adalet!” diye bağırmış ve adliyeden MTTB binasına kadar gösteri yaparak yürümüşlerdir. (Kaynak: Cumhuriyet)