İSKİ: Evlerinizi terk edin

Sel felaketinde kaybettiğimiz 32 yurttaşın acısını hâlâ üzerimizden atamadık. Fakat bugün tehlike yine kapıda! İSKİ uyardı: Göl kenarındaki evlerinizi terk edin! Tekrar yaşanabilecek sel olasılığına karşı alınan önlemler ve bölge bölge hava durumu şöyle...

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi AKOM en üst düzeyde alarma geçti. Avrupa ve Anadolu yakasında riskli bölgelerde ekipler konuşlandırıldı. Aşırı yağış durumunda 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personel kritik bölgelerde konuşlandırıldı.

İstanbul, gelmesi muhtemel yeni sele hazırlık yapıyor... Sel bölgesinde ise; İtfaiye 20 grup 51 ekip, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ekipleri 226 personel 99 araçla olarak sel bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.

 

KAMU ÇALIŞANLARINA YAĞMUR İZNİ

 

BUGÜN DİKKAT EDİN

 

SÜRÜCÜLERE UYARI

 

SELİN İZLERİ TEMİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR

 

"Evlerinizi terk edin"

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ), bu akşam saatlerinden itibaren beklenen kuvvetli yağış uyarısı dikkate alınarak, özellikle dere yataklarına yakın bölgelerdeki yerleşim yerlerinde ikamet eden İstanbullular'ın yağışın etkisi geçene kadar ikamet bölgelerinden ayrılmaları ve can emniyeti açısında alt katlardaki yerleşim bölgelerine girmemeleri gerektiğini bildirdi.

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, meteoroloji yetkililerinin bu akşam saatlerinden itibaren kuvvetli yağış uyarısında bulunduğu ve yağışın özellikle kentin Anadolu Yakası'nda etkili olacağını duyurduğu hatırlatıldı.

Meteorolojik tahminler doğrultusundaki yağışlara karşı İstanbullular'ın gerekli tedbirleri almalarının can ve mal emniyeti açısından büyük önem arz ettiği vurgulanan açıklamada, ''Bilhassa dere yataklarına yakın bölgelerdeki yerleşim yerlerinde ikamet eden İstanbullular'ın yağışın etkisi geçene kadar ikamet bölgelerinden ayrılmaları, can emniyeti açısında alt katlardaki yerleşim bölgelerine girmemeleri gerekmektedir'' uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, yağışla birlikte İstanbul için risk oluşturan ve tedbir alınması öncelikli olan bölgeler, Beykoz Deresi (Tokatköy) Cendere ve Akbaba kolları, Riva Deresi Ali Bahadır kolu, Ümraniye Kemer Deresi Çırçır kolu, Çavuşbaşı Çengeldere, Karanlıkdere ve Baklacıdere, Şile Kabakozdere ve İmrendere, Sultanbeyli Uzundere, Paşaköy Ayazma kolu, Çamaşırcı deresi Fındıklı kolu olarak sıralandı.

Risk önceliği olan bu bölgeler dışında bilhassa alt katlardaki yerleşim yerlerindeki yurttaşların şu taşkınlarına karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtilen açıklamada, yurttaşların yetkililerin çalışma koşullarını kolaylaştırmak için gerekmedikçe trafiğe çıkmamalarının büyük önem arz ettiği kaydedildi.

 

Bu akşam ve Cumartesi akşamı yağışa dikkat

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre cuma akşamı ve cumartesi günü yeni bir yağışlı havanın geleceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, bu akşam saatlerinde etkili olacak yağışın, metrekareye 50 kilogram civarında düşmesinin beklendiğini söyledi.

Yeni alınan raporlar doğrultusunda AKOM’un en üst düzeyde alarma geçtiği ifade edilen açıklamada, aşırı yağış durumunda kentin Anadolu ve Avrupa yakalarında 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personelin kritik bölgelere konuşlandığı bildirildi.Açıklamada, daha önce su baskınına uğrayan bölgelerde ise itfaiyenin 20 grup, 51 ekip, Yol Bakım Onarım Müdürlüğünden 226 personel, 99 araçla çalışmalarını sürdürdüğü, selin etkili olduğu bölgelerde temizlik, hasar tespit ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği, Basın Ekspres Yolunun her 2 yöne trafiğe açıldığı kaydedildi.
 

Binin üstünde personel çalışıyor

Açıklamada, toplamda bin 225 personel, 406 araç, 104 motopomp, 34 botla sürdürülen kurtarma çalışmalarına, itfaiye ekipleri 556 personel, 117 araç, 104 motopomp, 30 botla, Zabıta Daire Başkanlığı 242 personel, 49 araçla, Yol Bakım Onarım Müdürlüğü 226 personel, 99 araçla, İSKİ 151 personel, 136 araçla, Belediye Arama Kurtarma Birliği 50 personel, 4 bot ve 5 adet 4x4 araçla katıldığı belirtildi.
 

Sağlık ekipleri çalışmaya devam ediyor

Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü’nün Çatalca merkezde 2 doktor, 4 hemşire, 2 laborant, 10 psikolog 4 şoför, 1 temizlik personeli olmak üzere toplam 23 personeli görevlendirerek, bölgeye 1 sağlık TIR’ı ve 2 minibüsü tahsis ettiği edildiği belirtilen açıklamada, Çatalca merkezde 2 okula yaklaşık olarak 200 vatandaşın toplandığı, psikologların yaptıkları değerlendirmeler neticesinde herhangi bir problemin tespit edilmediği, buna karşın bölgede süt, mama, bebek bezi, hijyenik ped, çorap, ayakkabı , sabun, şeker ve tansiyon ilaçları gibi eksikliklerin tespit edildiği bildirildi.Açıklamada, hasar tespit kesin raporunun ilçe kaymakamlıklarının başkanlığında kurulacak ekipler tarafından yapılacağı ifade edildi.
 

Çadırlar kuruldu

Aynı açıklamada, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca Silivri Çatalca ve Selimpaşa bölgelerinde 3 çadırın kurulduğu, 42 personel, 19 mobil ekip ile bölgeye sıcak yemek, kampet ve battaniye, 27 bin 315 adet kumanya, 2 bin 600 adet iftarlık, 23 bin 80 adet bardak su, 25 bin 400 sıcak çorba, 400 kişilik sıcak yemek, 25 kampet, bin battaniye, 1 gıda TIR’ı 2 mobil mutfak, 25 bin 400 çay ve 40 ton mazotun gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada, sel felaketinden etkilenen vatandaşlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesince barınma yeri ve yemek dağıtım çadırlarının kurulduğu bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, İstanbul bu akşamı ile 12 Eylül Cumartesi günü yeni bir yağışlı havanın geleceği tahmin ediliyor.Selin etkili olduğu bölgelerde temizlik hasar tespit ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

 

Derelerin durumu

Tüm yurdu etkisi alan yağışlardan hiç şüphesiz en çok İstanbul etkilendi. İstanbul'da uzunluğu 603 kilometreyi bulan irili ufaklı tam 68 dere var.

Bu derelerinin yarısının ıslahı tamamlandı. Ancak kalan yarısı kent sakinleri için özellikle de bu derelerin yataklarında oturanlar için ciddi risk oluşturuyor. İstanbul'daki derelerden 36'sı her yağmurda risk oluşturuyor.

Bazıları neredeyse her yağmurda taşıyor. Bağcılar Tavukçu Deresi, Kadıköy Çamaşırcı Deresi ve Zeytinburnu Çırpıcı Deresi gibi. Bazıları ise her zaman taşmıyor ama taştığında hem ölümlere neden oluyor. Hem de ekonomiye ciddi zararlar veriyor.

Ayamama Deresi en önemleri arasında. Başakşehir İkitelli, Halkalı, Çobançeşme ve Ataköy yolunu İzli Dere yatağındaki ve çevresindeki fabrika ve konutların pisliğini de taşıyor.

Ayamama'nın yılda 200 milyon metreküp kirli suyu Marmara'yla buluşuyor. En son 15 yıl önce de taşan Ayamama, bu kez de 24 can aldı. Milyonlarca liralık zarar neden oldu.

Belediye dere ıslahı için 3 defa ihale yaptı. Ama her seferinde ihaleler iptal edildiği gerçeği ve belediyenin ve İSKİ'nin kendi imkanlarıyla yaptığı çalışmaların yetersizliği, 9 Eylül sabahı gözler önüne serildi. Ayamama Deresi'nin ıslah maliyetinin 300 milyon lirayı bulabileceği tahmin ediliyor.

 

Taşması muhtemel dereler

Cendere Deresi de her zaman taşmıyor. Ama onlarca büyük fabrikanın yer aldığı dere taştığında Ayaağaköyü ve çevresinde can pazarı yaşanıyor. Fabrikalardaki işçileri kurtarmak kimi zaman mümkün olmuyor.

İstanbul'da bir de her an taşma riski taşıyan dereler var. Beykoz Tokatköy Deresi, 3 yıl önce taştı. Deredeki, Akbaba, Tokatköy ve Ortaçeşme'de dere yatağındaki çok sayıda ev, okul ve fabrika sular altında kaldı.

Beykoz ormanlarından gelen su her zaman büyük risk oluşturuyor. Tuzla'yı çevreleyen 2 dere de oturanların korkulu rüyası. Kayış Dağı'ndan başlayıp, Bostancı'ya uzanan Çamaşırcı deresinin ıslahı için çalışmalar sürüyor. Şiddetli yağışlarda her zaman su basan ev ve işyerleri kayda geçiyor.

Uzun zamandır sessiz duran Ümraniye'den Anadolu Hisarı'na doğru akan Göksu Deresi'de ıslah edilen ancak ciddi risk oluşturan bir dere. Özelikle iç kesimlerindeki kaçak yerleşim yerleri dikkat çekiyor.