İskenderun Körfezi'nde iki yeni balık türü: Barbun ve kardinal

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, son yıllarda Akdeniz'de Kızıldeniz kökenli balık sayılarının arttığını belirterek, İskenderun Körfezi'nde 'Kızıldeniz barbunu' ve 'Kardinal balığı' olmak üzere iki yeni balık türü görüldüğünü söyledi.

DHA

Ekibiyle birlikte İskenderun Körfezi'nde yaptıkları çalışmalarda Akdeniz'e ait olmayan birçok balık türüyle karşılaştıklarını belirten Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu'na ait balıkların son yıllarda Türkiye sularında sıkça görülmeye başlandığını söyledi. Bunun nedenlerinden birinin küresel iklim değişikliği olduğunu ifade eden Turan, Akdeniz'e gelen balıklar arasında zehirli türler de olduğunu söyledi.

Son olarak İskenderun Körfezi'nde Kızıldeniz'e ait 'Kızıldeniz barbunu' (Parupeneus Forsskali), 'Kardinal balığı' (Cheilodipterus Novemstriatus)' isimli iki yeni balık tespit ettiklerini belirten Cemal Turan, şunları söyledi: "Bunlardan iki benekli olan 'Kardinal balığı', ilk kez Türkiye denizlerinde bulunmaktadır. Hamsiden daha küçük akvaryum balığı niteliğinde ve görünümünde olan bir balık. Ortalama boyu 4,5 santimetre. Bunlar genellikle en yüksek 6 santimetreye kadar yetişebiliyor. Yaklaşık 10 ile 30 metre derinliklerde yaygın olarak bulunuyor. Daha çok planktonlarla bitkisel besleniyor. O bakımdan bunların gelişiyle birlikte denizde yosunlar, çayırlar, ne gibi etkilenir bunla ilgili araştırmalar yapılması gerekiyor. Bu balıklar sürü halinde hareket ediyor. Gördüğümüz kadarıyla bölgemizde yoğun popülasyonlar oluşturmakta. İskenderun Körfezi'nde yakaladık ve Türkiye denizleri için ilk olduğunu belirtiyoruz. Yakaladığımız 'Kızıldeniz barbunu' ise diğer türlerden kolay bir şekilde ayırt edilebilecek özelliklere sahip. Gözü kapsayan siyah bir bant var balığın üzerinde ve kuyrukta bir benek var. Kafa yapısı çok sivri bu barbunun. Etinin lezzeti konusunda bir şey diyemeyeceğim daha yeni yakaladık ilerleyen zamanda da etinin lezzeti hakkında bilgilerimiz olabilir tabi ki. Diğer barbun türlerine göre süzgeçleri biraz sarımtırak özelliğe sahip. Daha önce Mersin'den ve Antalya Körfezi'nden su altı görüntüleriyle bildirilmiş olan bu balık ilk kez İskenderun Körfezi'nde biz yakaladık."

Daha önce de İskenderun Körfezi'nde zehirli olan Mavi Çizgili Papağan Balığı (Scarus Ghobban) ile Pasifik Aslan Balığı (Pterois Miles) türlerini tespit ettiklerini hatırlatan Turan, son tespit ettikleri iki yeni balık türünü ulusal yayın organlarına bildirdiklerini söyledi.