İşkenceyi itiraf etti

CIA’in Bush dönemindeki baş hukuk danışmanı Rizzo, istihbarat örgütünün 11 Eylül şüphelilerine yaptığı işkencenin farkında olduğunu ve bu işkenceleri engelleyebilecek güçte olmasına rağmen kasten bunu yapmadığını itiraf etti.

cumhuriyet.com.tr

ABD’nin dış istihbarat örgütü CIA’in George Bush başkanlığı dönemindeki baş hukuk danışmanı John Rizzo, 11 Eylül saldırılarının hemen ardından gelen süreçte kendisinin CIA’in “terörle mücadele” adına yaptığı işkenceleri engelleyebileceğini ancak bunu kasten yapmadığını yazdı.

Politico dergisinde yayımlanan “Waterboarding’i (boğuluyormuş hissi veren bir tür işkence) Önceden Durdurabilirdim” başlıklı itirafında, Rizzo, Nisan 2002’de ismini açıklamadığı kimi Beyaz Saray Hukuk Konseyi Ofisi (OLC) üyelerinin kendisine bir ziyarette bulunduklarını ve CIA’in tutsaklara uyguladığı “gelişmiş sorgulama teknikleri” adı verilen işkence yöntemlerini onaylayıp onaylamadığını sorduklarını anlattı.

Ancak yaygın olarak bilinen su işkencesi waterboarding de dahil olmak üzere “en korku verici” teknikleri düşünen Rizzo, bunları yasaklamanın “oldukça kolay bir şey” olduğunu kabul etmesine rağmen, bu işkence yöntemlerinin büyük bir kısmının sürmesi gerektiğine karar verdi.

“Gelişmiş sorgulama teknikleri” ifadesi CIA’in işkencelerinin üzerini örtmek için Bush döneminde sıklıkla kullanılıyordu. Ancak Rizzo, “bu tekniklerin” ne olduğu ortaya çıkmadan önce de CIA’in kullandığı yöntemleri bildiğini ve CIA’in “çizgiyi aştığının” farkında olduğunu aktardı.

John Rizzo’ya göre dönemin Dışişleri Bakanı Collin Powel’dan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e çok sayıda üst düzey yetkili de bu işkencelerin farkındaydı.

Rizzo, Beyaz Saray yetkililerinin kendisine aktardığı ve aralarında halen gizli bir CIA hücresinde tutulan El Kailde liderlerinden Ebu Zübeyde’nin de olduğu “terör şüphelilerine” uygulanan teknikleri de Politico’daki yazsında tek tek yazdı. Buna göre CIA’in “terör şüphelilerine” uyguladığı işkence tekniklerinin arasında yaygın olarak bilinen waterboarding ve uykusuz bırakmanın yanı sıra, zanlıyı saatlerce ayakta kalacağı büyük ya da çömelmek zorunda kalacağı içi zararsız böceklerle dolu küçük bir kutuya koymak gibi çok sayıda farklı teknik vardı.Rizzo bir defasında Ebu Zübeyde’nin 11 gün uykusuz bırakıldığını da anlattı.

CIA’in işkence teknikleri daha önce de sık sık gündeme gelmişti. Son olarak Kasım ayında hazırlanan bir raporda CIA’in işkence yapmak için doktorları da kullandığı öne sürülmüştü. Raporda, ABD ordusunda görevli doktor ve psikologlar CIA’den aldıkları emirleri uygulayarak mesleki ahlak kurallarını ihlal ederek, tutsaklara işkence yapılmasına yardım ettiği belirtilmişti.