İşkence sokağa indi

Seçim sürecinde hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığına dikkat çekildi.

cumhuriyet.com.tr

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günükapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, 12 Haziran seçim sürecinin işkence yasağı ve yaşam hakkının ihlal edildiği bir süreç olduğunu söyledi.

Bakkalcı, Türkiyenin İşkenceye Karşı Sözleşmeyi 1988de kabul ettiğini, ancak işkencenin halen kamu görevlileri tarafından sistematik olarak uygulandığını vurguladı.

12 Haziran seçim sürecinin işkence yasağı ve yaşam hakkının ihlal edildiği bir süreç olduğuna dikkat çeken Bakkalcı, “YSK kararını protestolar sırasında bazı illerde, Hopa olaylarının ardından ise pek çok ilde polis tarafından işkence ve kötü muamele uygulandı. Seçim sürecinde işkence adeta sokağa indi diye konuştu.

Bakkalcı, TİHVye 2010’da 363 kişinin işkence gördüğü gerekçesiyle başvurduğunu ve söz konusu kişilerin 163ünün aynı yıl içerisinde işkence gördüğünü söyledi. 21 Haziran 2011 tarihine kadar da 280 kişinin işkence gördüğü gerekçesiyle başvuru yaptığını anlatan Bakkalcı, bu kişilerden 134ünün de bu yıl içinde işkence gördüğünü söyledi.

 

Haziran ayı tecrit raporu açıklandı

Öte yandan Tecride Karşı Mücadele Platformu, Taksim’de yaptığı protesto yürüyüşünün ardından F Tipi Cezaevlerinde Haziran Ayı Hak İhlalleri Raporunu açıkladı.

Raporda Sincan 1-2 No’lu F Tipi Cezaevinde, 10 saatlik sohbet hakkının 6 saat uygulandığı, tutuklu ve hükümlülere telefonda tekmil dayatması, disiplin soruşturması gibi sorunların olduğu belirtildi. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde 10 kişilik sohbet hakkının engellenmeye çalışıldığının vurgulandığı raporda, Edirne F Tipi Cezaevinde ise bazı yayın ve gazetelerin örgütsel doküman iddiasıyla verilmediği ifade edildi.