İşkence olayı inceleniyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, İstanbul'da bazı polis merkezlerinde inceleme yaptı. İncelemenin ardından konuşan komisyon başkanı Zafer Üskül, "İşkence ve kötü muamelede azalma var, ama daha da iyileşmeler olmalı. Gelinen nokta 10 yıl öncesine göre daha iyi durumda'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül ile komisyon üyeleri Ayşe Jale Ağırbaş, Çetin Soysal, Mehmet Ekici, Mehmet Ocaktan ile Mülkiye Müfettişi Mehmet Firik, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Hasanpaşa Polis Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

İnclemelerin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Üskül, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde ceza ve tutuk evleri ile polis merkezlerinde inceleme yapmak üzere 2 alt komisyon oluşturulduğunu hatırlattı.

 

Engin Çeber olayı

Diğer komisyon üyelerinin geçen hafta İstanbul'da ceza ve tutuk evlerini incelediğini belirten Üskül, kendilerinin de İstanbul'daki değişik polis merkezlerinde incelemeler yaptığını söyledi.

İncelemelerinin İstanbul ve diğer bazı illerde devam edeceğini kaydeden Üskül, şöyle konuştu:
''Son dönemlerde işkence ve kötü muamele iddiaları basında sıkça yer almaya başladı. Bu konuda basın mensuplarına duyarlılıkları için teşekkür ediyoruz. Elbette ki işkenceye ve kötü muameleye hoşgörü gösterilmemesi, hoşgörüyle bakılmaması gerekir. Engin Çeber'in ölümü asla onaylanamaz. Hepimiz için üzüntü vericidir. Bu tür olayların Türkiye'de sistemli olmadığını, sistemli bir işkencenin yapılmadığını gözlemliyoruz. Sizler de gözlemliyorsunuz, Avrupa Birliği de aynı düşünceyi taşıyor.''
Bireysel olumsuz bazı olaylar zaman zaman yaşansa da önemli olanın olumsuzlukların üzerine gitmek olduğunu kaydeden Üskül, ''Olumsuzlar yaratan güvenlik görevlileri hakkında etkin soruşturma açılıyor. Engin Çeber olayı adliyeye intikal etmiştir. Genel olarak güvenlik görevlilerinin çalışmaları sırasında, karakollarda olumsuzlukların olup olmadığını incelemek için geldik'' dedi.

 

İstinye polis merkezinde inceleme

Engin Çeber'in ölümüne ilişkin İstinye Polis Merkezi'ne de giderek inceleme yaptıklarını belirten Üskül, bunun dışında Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Taksim Polis Merkezi ile Kadıköy Hasanpaşa Polis Merkezi'nde inceleme yaptıklarını, nezarethaneleri gördüklerini söyledi.

 

'Güvenlik görevlileri yargıç ya da infaz memuru değildir'

Bu incelemelerinin devam edeceğini kaydeden Üskül, bireysel olumsuzlukların üzerine gidilmesi, soruşturmaların etkin bir şekilde yürütülmesi, eğer ceza uygulanması gerekiyorsa bunun da etkin bir şekilde vakit kaybetmeden uygulanması gerektiğini belirtti.
Güvenlik güçlerinin gerektiğinde güç kullanabileceğini ama bunun orantılı olması gerektiğini belirten Üskül şöyle konuştu ''Güvenlik görevlilerinin görevi, öncelikle suçun önlenmesini sağlamaktır. Suç işlemişse zanlıları yakalayacaklardır. Bunun için etkin bir çalışma yürüteceklerdir. Ancak güvenlik görevlileri yargıç ya da infaz memuru değildir.''