İşitme kaybına dikkat!..

Trafikteki korna sesleri, işyerlerinde ve eğlence mekânlarında uzun süre yüksek sese maruz kalma, yüksek sesle müzik dinleme gibi çok sayıda faktör işitme kaybına neden oluyor.

cumhuriyet.com.tr

Ülkemizde 4 milyona yakın insan işitme kaybı yaşıyor; buna karşın 120 bine yakın kişi işitme cihazı kullanıyor. İnternet üzerinden, televizyon reklamlarından satışı yapılan “ses yükselticileri”ne itibar edilmemesi gerektiği, işitme cihazlarının mutlaka hekim kontrolünde alınması gerektiği vurgulanıyor. Günümüzde artık çok küçük ve görünmeyen işitme cihazları üretildiğine dikkat çekilirken, “dilsizliğin tarihe karışacağı” vurgulanıyor. Sektörün en önemli sorununun eleman ihtiyacı olduğunu söyleyen işitme cihazı firmaları, “Yeni mağazalarda çalıştırılacak yeterli oranda akustiker ve odyolog yok. Bir an önce acil çözümler üretilmeli” diyorlar.

Tüm dünyada 300 milyona yakın işitme engelli insan bulunuyor, yılda 9 milyon kişiye işitme cihazı satılıyor. 22 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)” ile işitme sektöründe önemli gelişmeler yaşandı. Yeni tebliğ ile katkı payları yetişkinler için 550 liraya, çocuklar için ise 990 liraya kadar çıkarıldı. Buna karşın hastalar, yapılan iyileştirmelerin yeterli olmadığını söylüyor.

İşitme Cihazları İthalatçıları ve Üreticileri Derneği (İŞİTDER) Başkanı Mahfuz Ağaç, Türkiye’de her yıl 1 milyon 300 bin kadar bebeğin dünyaya geldiğini, bebeklerin yüzde 3’ünde (yaklaşık 4 bin) işitme engeli olduğunu belirterek “Sağlık Bakanlığı, yenidoğan işitme tarama projesi ile işitme engelli olarak doğan bebeklere erken tanı konulabiliyor. Erken teşhis sayesinde bebekler erken yaşta işitme cihazı kullanma şansını buluyor” diyor. “Hastanelere Yenidoğan İşitme Tarama Cihazı kurulma şartı ile dilsizlik de tarihe karışacak” diyen Ağaç, işitme engeli olan çoçukların cihazlandırılması için ilk 6 ayın çok önemli olduğunu da dile getiriyor.

Artık daha rahat duyulacak

Yeni tebliğin, istenilen düzeyde olmazsa da daha kaliteli işitme cihazlarının kullanılmasının yolunu açtığını ve yurttaşların mağduriyetinin azalacağını söyleyen Mahfuz Ağaç, “Bu da işitme engelli yurttaşların ortalama 1500-3 bin lira arasında değişen kaliteli işitme cihazlarını alma şansını artırdı. İşitme engelli yurttaş artık daha rahat duyacak, hayatını daha rahat idame ettirecek, sosyal hayata katılabilecek. Devlete yük olması ortadan kalkacak” dedi.