IŞİD'le mücadele için silah ve mali destek bekliyorlar

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed Sadık, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede silah ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

AA

Sadık,  bir süredir Irak ve Suriye'de yaptıkları saldırı ve işgallerle dünyanın gündemine gelen terör örgütü IŞİD'in sadece bölgenin değil, dünya için ciddi bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Bölgede kesinlikle başka bir devletin askerini istemediklerini, kendi askeri güçlerinin yeterli olduğunu ifade eden Sadık, silah ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Sadık, şu an IŞİD'e karşı ellerindeki imkanlar ölçüsünde mücadele ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Irak hükümeti son zamanlarda bizim maliye bütçemizi göndermiyor. Önceden de yine Irak hükümeti peşmergenin silahlandırılmasına izin vermedi. Musul olaylarında Irak ordusuna bağlı 6 fırkanın silahları IŞİD'in eline geçmişti. Bunlarla mücadele için silaha ihtiyacımız var. Biz kendi gücümüzle bu teröristlere karşı mücadele yapabiliriz. IŞİD, bizim bölgemizin yanı sıra komşu ülkelere, Orta Doğu'ya ve dünyaya bir tehdit oluşturduğu için destek bekliyoruz. Hiçbir devletin askerinin bölgemize gelmesine ihtiyacımız yok. Biz bu devletlerden sadece silah ve mali destek bekliyoruz."

Sadık, yaklaşık 100 bin peşmergenin IŞİD'e karşı mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

"Çözüm federal yapı"

IŞİD'in ortaya çıkmasının birinci sebebinin Irak hükümetinin yaptığı yanlış siyaset olduğunu belirten Sadık, çözümün federal yapı olduğunu savundu.

Suriye devletinin de yanlış siyaset izlediğinin altını çizen Sadık, "Suriye yönetimi ve Irak Maliki hükümetinin son dönemde yaptığı yanlış politikalar nedeniyle boşluk oluştu ve IŞİD işgallere başladı. Merkezi hükümetin siyaseti başarılı görünmüyor. Yeni bir akla, yeni bir iradeye ihtiyaç vardır. Irak'ın kurtuluşunda federal yapı çözümdür. Şii, Sünni ve Kürt federasyonları olsun" diye konuştu.

Yarın Hollanda Parlamentosu'nun davetlisi olarak bu ülkeye gideceklerini belirten Sadık, bölgedeki durum hakkında görüşeceklerini söyledi.

Irak'ta IŞİD'in saldırıları sonucu birçok etnik grubun göç etmek zorunda kaldığını ifade eden Sadık, "Birçok insan zorla göçe maruz bırakıldı. Hollanda Parlamento başkanıyla ve dış ilişkiler komisyonu heyetiyle toplantılar yaparak bölgemizdeki durumu anlatacağız" dedi.

IKBY Parlamento Başkanı Sadık, IŞİD'in en tehlikeli terörist gruplar arasında yer aldığına vurgu yaparak, bunun bölgede baskı ve korku ile hilafet üzerine plan yapmaya çalışan tehlikeli bir oluşum olduğunu kaydetti.

"Türkiye'de barış sürecini destekliyoruz"

Yusuf Muhammed Sadık, yaşanan süreçte Türkiye ile dostane ilişkilerinin bulunduğuna dikkati çekerek, "Özellikle son zamanlarda Türkiye ile işlerimiz daha öne çıktı" diye konuştu.

Çözüm sürecinin ilişkileri daha da olumlu etkilediğine değinen Sadık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Türkiye'de barış sürecini destekliyoruz. Bunu daha da kolaylaştırmak için her rolü yapmaya hazırız. Temenni ederiz Türkiye hükümeti bu barış sürecini daha da fazla ilerletsin, bundan daha fazla Türkiye'de işlerimiz olsun. Türk ve Kürt'ün barış sürecinin Türkiye'de başlaması doğal olarak Türkiye ve Kürdistan hükümetinin ilişkisini iyeliştirdi ve Türk-Kürt ilişkisini daha da etkinleştirdi."