IŞİD, tarihi eser kaçakçılığı için bakanlık oluşturdu

Irak ve Suriye’de çok sayıda tarihi miras alanını ele geçiren IŞİD örgütü, ‘eserlerin ticaretini’ düzenleyen bir bakanlık oluşturdu. Bakanlık, kaçakçılara yetki veriyor.

cumhuriyet.com.tr

Terör örgütü IŞİD, Suriye’de ve Irak’ta yağmaladığı tarihi eserlerden daha fazla kâr elde etmek için ‘Değerli Kaynaklar Bakanlığı’ adı altında bir birim kurdu. Örgütün güçlü olduğu kentlerde kurulan ‘tarihi eser bakanlıkları’, hangi eserlerin satılacağına ve hangi bölgelerde kazı yapılması gerektiğine karar veriyor; bakanlık izni olmadan kazı yapılamıyor. IŞİD’in tarihi eser ticareti ile meşgul aracılar ekibi kurduğu ve Türkiye sınırına antika ticareti için seyahat eden satıcılara silahlı güvenlik eskortu tesis ettiği düşünülüyor.

 

Yüzde 20 ‘vergi’

Daha önce Suriye Tarihi Eser Bakanlığı’nda çalışan şimdi ise bir gönüllü ekibi ile birlikte zarar gören tarihi alanların kaydını tutan Amr el-Azm, İngiliz gazetesi Daily Telegraph’a yaptığı açıklamada, “İlk başta yağmalama ile başlayan süreç daha sonra çok iyi organize olmuş bir ticaret halini aldı” dedi. Azm’a göre, örgüt aktif olduğu şehirlerde kurduğu ‘antika bakanlıklarını’ Değerli Kaynaklar Bakanlığı’na bağlayan hiyerarşik bir yapı kurdu.

Telegraph, üzerinde IŞİD’in tarihi eser bakanlıkları mührünü taşıyan, Halep ve Deyrizor şehirlerinde yapılacak arkeolojik kazılar için lisans izni veren belgelere de ulaştı.

IŞİD’in, yağmaladığı tarihi eseri satan kişilerden yüzde 20 vergi aldığı aktarılıyor. Tarihi eser ticaretinin örgüt kasasına milyonlarca dolar soktuğu tahmin ediliyor.