İshalden korunmak için öneriler
Ankara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu, yaz döneminde görülen ishallerden korunmanın en önemli aracının "el yıkama" olduğunu belirterek, "Çiğ sebze meyveler iyice yıkanmalı, ambalajlı, güvenli sıvı-yiyecekler tercih edilmelidir" dedi.
cumhuriyet.com.trAnkara Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada ishal, "günde üç ya da daha çok kez sıvı/normalden daha sıvı dışkılama" olarak tanımlandı. İshalin çoğunlukla mikropların (bakteri, virüs, parazit) neden olduğu mide-bağırsak sistemi enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişen bir hastalık belirtisi olduğu bildirilen açıklamada, şöyle denildi:
"Enfeksiyon, bulaşın olduğu gıdalar, içme suyu ya da kötü hijyen kaynaklı insandan insana geçişle oluşmaktadır. Genel olarak klinik açıdan üç tür ishal tanımlanır:
-Birden gelişen sulu ishal (saatler ya da günler içinde sona erer, kolera bu grup içerisindedir)
-Birden gelişen kanlı ishal (dizanteri)
-Süreğen ishal (14 gün ve daha uzun sürer)
Ciddi ishal bağışıklık sistemi zayıf olan, yetersiz beslenen küçük yaştaki çocuklar ve yaşlılar için özellikle yaşamı tehdit eden boyutlara varabilir. Dünyada, her yıl yaklaşık 2 milyar ishal olgusu görülmekte, 1,5 milyon çocuk ishal nedeniyle ölmekte ve bu ölümlerin de yüzde 95'i gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir."
"İshal korunulabilir ve önlenebilir bir durum"
İshalin korunulabilir ve önlenebilir bir durum olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:
"-Sıcak mevsimde artan turizm trafiği, hem insanları yoğun topluluklar halinde bir araya getirmekte, hem de bu dönemde sıvı ve riskli gıda tüketimi artmaktadır. Artan sıvı gereksinimi, çoğu zaman sınırlı ve denetim dışı yerel olanaklarla gıda ve içecek üretiminin piyasaya sürülmesini zorlayabilmektedir.
-Temizliğinden ve güvenliğinden emin olunan sular içilmelidir. Çiğ gıda tüketiminin gıda kaynaklı hastalıklar açısından risk teşkil edebileceği unutulmamalıdır. Sokakta satılan gıdaların tüketiminden kaçınmak gerekir.
-Korunmanın başarılı olamadığı, olguların görüldüğü durumlarda olgu yönetimi, erken tanısı ve etkin tedavisi için aynı bütüncül politikalar gerekmektedir.
-Sağlık hizmetine erişimin gecikeceği durumlarda, ishalli hastalığın özelikle bebek, çocuk, yaşlı ve özellikli hastalıkları olanların tehlikeli sıvı-elektrolit yitiğinden korunmaları yaşam kurtarıcıdır. Bu amaçla, eczanelerde reçetesiz satılan ORS paketlerinden yararlanılmalıdır. 1 paket ORS, 1 litre kaynatılmış soğutulmuş suya katılarak iyice karıştırılır ve kusma olmadan alınabiliyorsa, her susamada içilir. İshal sırasında kural olarak bebeklerin emzirilmesi kesilmez, erişkinler için de sıvı alımı durdurulmaz.
-İshalli hastalıklarda antibiyotikler ve ishal kesiciler de dâhil, hekim önermeden hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
-El yıkama en önemli korunma aracıdır. Çiğ sebze meyveler iyice yıkanmalı, ambalajlı, güvenli sıvı-yiyecekler yeğlenmelidir."