''İşgal ve istilayı unutmadık, kimseye de unutturmadık''

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan müzakere sürecini desteklediklerini, bu süreçte seyirci kalmayacaklarını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Kıbrıs Rum yönetimi meclisinde konuşan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan'ın dış politikasının temel hedefinin, ileri sürdükleri ''işgalin olumsuz sonuçlarını'' ortadan kaldırmak olduğunu belirterek, ''İşgal ve istilayı unutmadık, kimseye de unutturmadık'' dedi.

Konuşmasında genel hatlarıyla Kıbrıs sorunu ile Türkiye'nin AB sürecine değinen ve Güney Kıbrıs'a destek veren Papandreu, Kıbrıs sorununun çözümünün ''Kıbrıslıların sorumluluğu'' olduğunu söyledi.

Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında sürdürülen müzakereleri desteklediğini bildiren Papandreu, bu çabada sadece seyirci olarak kalmayacaklarını, müzakerelerin kesintiye uğramadan devam etmesi için Hristofyas ile koordinasyon içerisinde girişimler üstleneceklerini belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümünün AB'nin ve Türkiye'nin çıkarına olduğunu kaydeden Papandreu, AB'nin yanı sıra Türkiye'ye yönelik girişimlerde bulunacaklarını söyledi.

Papandreu, ancak bu girişimi, uluslararası bir sorun olan Kıbrıs sorununu Türkiye ile müzakere etme çerçevesinde değil, Türkiye'nin ''karşılıklı, faydalı bir çözüm için müzakere etmesi konusunda Talat'a izin vermesi ve cesaretlendirmesi'' çerçevesinde yapacaklarını ifade etti.

Yunan Başbakanı, ''Kıbrıs sorununun çözümünün temel koşulunun, 'Kıbrıs'ın egemenliğinin ve bağımsızlığının Türkiye tarafından tanınması ve kabul edilmesi'' olduğunu savundu.

Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediklerini ve "imtiyazlı ortaklığa" karşı olduklarını yineleyen Papandreu, "imtiyazlı ortaklığın" Yunan ve Rum çıkarlarına çok ciddi etkileri olabileceğini ifade etti.

Papandreu, Türkiye'nin ileri sürdükleri Güney Kıbrıs karşısındaki yükümlülüklerini yerine getirmesinin AB sürecinde büyük kolaylık sağlayacağını ve Kıbrıs sorununun çözümüne de olumlu katkı yapacağını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümünün, yeni yapay takvimlerin ve hakemliğin empoze edilmesine değil, siyasi iradeye bağlı olduğunu söyleyen Papandreu, adanın yeniden birleşmesinin dışında başka bir çözüm olamayacağını, taksimi kabul etmelerinin söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

Papandreu, temaslarını tamamlamasının ardından Güney Kıbrıs'tan ayrıldı.