İSEDAK'ın 26. toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanı olduğu İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK), 26. toplantısı 5-8 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Müsteşarlık tarafından koordine edilen toplantının açılışı 7 Ekim tarihinde Cumhurbaşkanı Gül tarafından yapılacak.

Toplantının ana görüşme konusunu tarım ve kırsal kalkınma oluşturacak ve bu konuda görüş alış verişinde bulunulacak.

Üye ülkelerden ekonomik işlerden sorumlu bakanlar başkanlığından heyetlerin katılacağı toplantıya, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreterliği ve İKT'ye bağlı kuruluşlar ile diğer bazı uluslararası kuruluşların iştirak etmesi, devlet bakanları Cevdet Yılmaz ve Zafer Çağlayan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de katılması bekleniyor.

İSEDAK çerçevesindeki toplantılar, 5-6 Ekim tarihlerinde yapılacak Yüksek Düzeyli Uzmanlar ve 7-8 Ekim Bakanlar Oturumu ile gerçekleştirilecek.

''Önemli kararların alındığı bir toplantı olacak''

İSEDAK üyesi ülkeler, tarım alanında büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, tarımsal üretimdeki verimlilikleri dünya ortalamasının bir hayli altında bulunuyor. Yaşanılan kriz süreçleri, fakirliğin önlenmesi için, tarımın geliştirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanmasının hayati önemini bir kez daha gösterdi.

Dünyada açlık sınırında yaşayan insan sayısı günden güne artarken, İslam ülkelerinin yarısından fazlasının ciddi, alarm verici bir durumda oldukları görülüyor. Gıda güvenliği alanında da yaşanan sorunlar, soruna acil çözüm beklentisini iyice artırmış bulunuyor.
Bu bilinçle çalışmalarını 2009 yılı Ekonomi Zirvesinde başlatan İSEDAK, geçen bir yıl içerisinde önemli hazırlık toplantıları icra etti. Bu bağlamda 26. İSEDAK toplantısı da, önemli kararların alındığı, acil önlemlerin karara bağlandığı bir toplantı olacak.

1998 yılında ilk imzaların atıldığı ve 2008 yılından itibaren çalışmaların hızlandırıldığı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü'nün (SMIIC) kuruluşu Ağustos 2010 itibarıyla tamamlandı ve SMIIC tüzüğünü, bugüne kadar 12 İSEDAK üyesi ülke onayladı.
TSE, İSEDAK Koordinasyon Bürosu sorumluluğunu yürüten DPT ve İKT Genel Sekreterliğinin yoğun gayretleri ile kuruluşunu başarıyla tamamlayan SMIIC inisiyatifi, tüm İSEDAK üyesi ülkelere hizmet vermeye başlayacak.
SMIIC'in önemli çalışma alanlarından birisinin helal gıda standartlarının geliştirilmesi konusunun olması bekleniyor.

İSEDAK üyesi ülkeler toplantıda, çok önemli konuları da müzakere etme imkanı bulacak. Bunlar arasında özellikle borsalar arası işbirliği, merkez bankaları işbirliği programları ile finans piyasalarında krizlere dayanıklılığı artırma çabaları yoğunlaşıyor.

Ayrıca İKT üyesi 57 ülkeden 22 tanesinin az gelişmiş ülke kategorisinde yer alması ve diğer ülkelerde de fakirlikle mücadeleye acil çözümler üretilmesi gereğince, İSEDAK Toplantısının önemli kararlar alması bekleniyor. Bu çerçevede, ''İKT Üyesi Ülkeler Bağlamında Dünyadaki Ekonomik Gelişmeler, İKT-içi Ticaret, Özel Sektörler Arasında İşbirliği, Yoksulluğun Azaltılması ve İKT Üyesi Ülkelere Ekonomik ve Teknik Yardım'' gibi güncel uluslararası sorunlar, önemli müzakere konuları arasında yer alıyor.

Özel sektör işbirliğini güçlendirme, yeni ticari bağlantılar ve yatırım imkanları araştırma adına İSEDAK Toplantılarına paralel olarak düzenlenen MÜSİAD Uluslararası İş Forumu ve Uluslararası Ticaret Fuarının da, bakanların yanı sıra birçok uzmanı, ve işadamını bir araya getirmesi bakımından önemli bir işlev göreceği düşünülüyor.