İşçiyi oyalıyorlar
Kamuda 5 ay 29 gün çalıştırılan mevsimlik, geçici işçilerin sorunu da referandum sonrasına bırakıldı. Kamuda yaklaşık 50 bin geçici işçi var.
Mustafa ÇakırKamuda yasa gereği bir yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılan sonrasında ise işten çıkarılan mevsimlik geçici işçilerin kadro talebi de referandum sonrasına bırakıldı. Mevsimlik geçici işçilerin talepleri referandum sonrasında taşeron işçilerle birlikte değerlendirilecek.
Ormanda 10 bin
Kamuda, tarım, petrol, şeker, karayolları, demiryolları, orman ve çay sektöründe geçici mevsimlik işçi çalıştırılıyor. En fazla Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ÇAYKUR’da mevsimlik geçici işçi istihdam ediliyor. Ormanda yaklaşık 10 bin, ÇAYKUR’da yaklaşık 7 bin geçici işçi bulunuyor. Kamudaki geçici, mevsimlik işçilerin toplamı yaklaşık 50 bin. Bu işçiler arasında 15-20 yıldır bu şekilde çalışanlar da var. İşçiler yasa gereği bir yılda en fazla 5 ay 29 gün çalıştırılıyor. Sonrasında ise işten çıkarılıyor. İşten çıkarılan işçiler yılın geri kalan bölümünde taşeron firmalarda çalışıyor. Bu işçiler işsiz kaldıklarında toplam varlığı 103.2 milyar liraya oluşan işsizlik sigortası fonundan da yararlanamıyor.
İşsizlik maaşı alamayan işçiler yıllardır kadrosuz. Sendikalar bu işçilerin kadroya alınmasını, işsiz kaldıkları dönemde işsizlik maaşı alabilmelerini ya da işten çıkarıldıklarında başka devlet kurumlarında çalışabilmelerini talep ediyor. Sendikaların bu talebi referandum sonrasına bırakıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mevsimlik, geçici işçilerin taleplerini de taşeron işçilerle birlikte referandum sonrasında değerlendirecek. Hükümet, kamudaki taşeron işçilere kadro yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü verileceğini açıklamıştı. 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamına alınacak olan taşeron işçiler ne işçi ne de memur olacak. Sendikalar bu statüye de tepki gösteriyor.