İşçiye bayram yok

Haklarını kullanarak örgütlenen, düşük ücrete karşı mücadele eden 2 bini aşkın işçi direnişte.

cumhuriyet.com.tr

Anayasal haklarını kullanarak örgütlenen, haklarını arayan, düşük ücretlere karşı mücadelen veren ve sendikalı olmak isteyen yurt genelinde işten çıkarılan 2 bini aşkın işçi, Kurban Bayramı’na Türkiye’nin çeşitli illerindeki direniş çadırlarında, meydanlarda giriyor. İşçiler, bayramı kutlamayacaklarını belirterek “Bize bayramları zehir edenlerin yakasını bayramlarda da bırakmayacağız. Biz haklarımız için direniyoruz. Canımız sıkıldığı için her gün eylem yapmıyoruz” dediler.

AKP iktidarının uyguladığı ekonomik programlar ve sendika baskılarına karşın direnişlerini havaalanında, fabrika önlerinde, meydanlarda, lüks semtlerin caddelerinde sürdüren 2 bin işçi, bir bayrama daha direniş çadırlarında ‘merhaba’ diyor. Anayasal hak olan sendikalara üye olan, iktidar yanlısı sendikalara geçmeye zorlanan, taşeron olarak çalışan ya da ücretleri aylardır ödenmeyen işçiler, direniş çadırlarında polis saldırılarına, işveren baskılarına maruz kalıyor. Aylardır direnişte olan işçiler dayanışma kutuları ve destek amaçlı verilen konserlerden elde edilen paralarla geçimlerini sağlıyor.

 

BEDAŞ işçileri: Sendika hakkımız

Mayıs ayında havacılıkta grev yasağını protesto ettikleri için tazminatsız bir şekilde işlerinden atılan THY işçileri o günden bu yana direnişlerini sürdürüyor. Açıklamanın yapıldığı gün resmi raporlu olmasına karşın işinden çıkarılan Özlem Altıok “O gün uçuşu olmayan arkadaşlarımız, raporlu olup evinde istirahat eden arkadaşlarımız, o gün uçuşta olan, uçuşuna giden, uçuşundan gelen, yatıda olan arkadaşlarımızdan da atılanlar oldu. Yani şirket işten atarken de adil davranmadı. Korku ve baskı kurmaya çalıştı” dedi.

Sendikalı oldukları için işlerinden atılan 120 BEDAŞ işçisi de haksızlığa karşı aylardır direniyor. Direnişteki işçilerden Mustafa Turna, maaşlarda kesintiler, geç ödemeler ya da işten çıkartmalar yaşandığı için sendikalı olduklarını belirterek “Sendikalı olduktan sonra hakkımızı aradık. Bunları talep edince de işten çıkarıldık. Başbakan Erdoğan, referandumda sendikaya daha kolay üye olunabileceğini söylerken, sendikalı olduğu gerekçesiyle 120 kişi kapı önüne konuldu” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün haksız yere işten atıldıkları yönünde raporları olduğuna dikkat çeken Turna, “Bu rapora karşın İş-Kur’dan işsizlik parası da alamadık” diye konuştu.

 

Neckermann işçileri mağdur

Alman şirketi Neckermann.de’nin İstanbul’da faaliyet gösteren alt firması Neckermann İletişim Hizmetleri şirketinde çalışan 200 işçinin iflas gerekçesiyle maaşları ödenmiyor. Şirketin 10 yıllık çalışanı Serpil Çelikkol, çıkış işlemleri yapılmayan işçilerin her gün işyerine gidip giriş yaptığını belirterek “Amaçları bizim tazminatımızı ve birikmiş maaşlarımızı ödemeden işlerimize son vermek” dedi. Çelikkol, yetkililerden yardım istedi.

 

Haklarını istiyorlar

Güven Elektrik işçileri direnişi: Güven Elektrik’te 265 işçi fabrikanın kapatılmasının ardından 3 aydır tazminatlarının verilmemesine karşı direnişe geçti. DİSK Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, fabrikanın bağlı olduğu Cankurtaran Holding önünde çadır kurdu.

TOGO işçileri direnişi: Ankara Eskişehir yolu üzerinde bulunan TOGO deri fabrikasında 9 işçi, Deri-İş’e üye oldukları için 2 Nisan tarihinde işten çıkarıldı.

Bilgi Üniversitesi işçileri direnişi: Sosyal-İş üyesi 16 işçi, üniversite içerisinde bir binanın hizmet dışı bırakılması gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı.

DHL işçileri direnişi: Lojistik firması olan DHL, 28 işçiyi TÜMTİS üyesi oldukları için işten çıkardı.

HEY Tekstil işçileri direnişi: Dört aydır maaşları verilmeyen işçiler 6 Şubat’ta eylem yapmaya başladı. 13 Şubat günü 420 işçi işten çıkarıldı. Çoğunluğu kadın işçiler, tazminatları ve maaşlarını istiyor.

Kiğılı işçileri direnişi: İşten atılan Didem Sorhun, işe geri alınması talebi ile 21 Temmuz’da işyeri önünde direnişe geçti. Sorhun’a arkadaşları da destek veriyor.

Elit Çikolata direnişi: Tek Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan 8 işçinin direnişleri fabrika önünde devam ediyor.

Darkmen Tekstil direnişi: Resmi tatil olan 30 Ağustos’ta işe gitmemeleri gerekçe gösterilerek işten çıkarılan 12 işçi, Güngören’deki fabrika önündeler.

Texim Triko direnişi:
22 Teksif Sendikası üyesi işçiyi işten attı. İşçiler kararlı.

OMK Kâğıt ve Karton fabrikası işçileri direnişi: Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan OMK Kâğıt Selüloz-İş’e üye oldukları için işten çıkarılan 22 işçi, direnişi sürüyor.

Tekboy Boyahanesi işçileri direnişi: Kırklareli Lüleburgaz’daki şirkette 40 işçi sendikalı olduğu için işten çıkarıldı.

Bakır işçileri grevi: Elazığ’daki Eti Gümüş fabrikasında çalışan 283 işçi maaş alamadıkları için grevde.


Lüks semtlerde direniş


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde işlerinden atılan 120 tekstil işçisi, aylardır İstanbul’un lüks semtlerinde, restonların önünde ve moda defilelerinde direnişlerine devam ediyor. İş Kanunu’na göre ödenmesi gereken kıdem ve ihbar tazminatları ödenmediği için işlerinden olan işçiler, “Bize bayramları zehir edenlerin yakasını bayramlarda da bırakmayacağız” diyor. Roseteks isimli firmada çalışırken işveren tarafından başka taşeron firmaya devredilen ve aylarca maaşlarını alamayan toplam 120 işçinin işine son verildi. İlgili kurumlardan sonuç alamayan her hafta işverenin ortağı olduğu Levent, Nişantaşı ve Caddebostan’daki Köşebaşı restoranlarının önünde eylem yapmaya başladı. Aktif olarak direnişte olan işçi sayısının 37 olduğunu ifade eden Meral Özyürek, “Alın terimizden, çocuklarımızın geleceklerinden çaldıklarını kimseye yedirmeyeceğiz” dedi.