İşçiler sendikasız
Türkiye’deki işçilerin yüzde 90’ı sendikasız, yüzde 95’i ise toplu iş sözleşmesi yapamıyor.
cumhuriyet.com.trÜlkede, çalışma yaşamı ve örgütlenme önündeki engellerin, çalışma yaşamında ortaya çıkardığı tablo üzücü boyutlara ulaştı. Sendikalı olmanın işten atılma nedeni, sendikalı olabilenlerin haklarını almak için ellerindeki en etkili araç olan grevin, KHK’lerle ortadan kaldırıldığı ülkede, son yıllarda sendikalılık yapay biçimde artmış gibi görünse de, sendikalı olmanın sağladığı haklar işçilerin ellerinden alınmış durumda. Zira DİSK AR tarafından hazırlanan rapor ülkedeki sendikalılığın kanatsız bir kuş gibi olduğunu ortaya koydu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK AR) tarafından hazırlanan Sendikalaşma ve Toplu İş Sözleşmesi Raporu (2013-2017), resmi sendikalılık oranının yüzde 12 olmasına karşın fiili sendikalılık oranının yüzde 10’lar civarında kaldığını, sendikalı olanların da önemli bir bölümünün toplu iş sözleşmesi yapamadığını gösterdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileriyle hazırlanan raporda dikkat çekilen noktalar özetle şöyle:
-Resmi sendikalaşma oranı yüzde 12. 4 Kayıt dışı işçileri de kapsayan fiili sendikalaşma oranı yüzde 10.
-Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi oranı genelde yüzde 7.3, özel sektörde yüzde 5.5.
-İşçilerin yüzde 90’ı sendikasız, yüzde 95’i toplu iş sözleşmesiz.
-2013-2017 arasında sendikalı işçi sayısı 1 milyondan 1.6 milyona çıkmasına rağmen, sendika üyesi işçilerin yaklaşık 450 bini toplu iş sözleşmesinden yararlanamıyor.
-Sendikalaşmada yaşanan artışın temel nedeni kamu taşeron işçilerin sendikalaşması, ancak büyük bölümü toplu iş sözleşmesi kapsamında değil.
-Sendikalaşmanın en düşük olduğu işkolları yüzde 2.9 ile inşaat, yüzde 3.4 ile turizm ve yüzde 5.1 ile büro işkolu. 4 Erkek işçilerde sendikalaşma oranı yüzde 13 iken, kadın işçilerde yüzde 8.
-İstanbul yüzde 7.8 sendikalaşma oranı ile 81 il içinde 76. sırada.