İşçiler hakları için eylemde
Schneider Elektrik'in Manisa ve Çiğli fabrikalarında çalışan işçiler, toplu sözleşme hakları için Manisa'da eylem yaptı.
cumhuriyet.com.trManisa Sultan Camisi'nin önünde bir araya gelen işçiler, Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu önderliğinde slogan atarak Manolya Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada açıklama yapan Serdaroğlu, yaklaşık bir yıldır sendikalaşma mücadelesi verdiklerini belirterek, Manisa ve İzmir/Çiğli fabrikalarında çalışan işçilerin tamamına yakınının sendikalarına üye olduğunu, sendikanın her iki iş yerinde toplamda yeterli çoğunluğu sağladığını ve toplu iş sözleşmesi yetkisi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurulduğunu ifade etti.
Bakanlığın gerekli incelemeyi yaparak çoğunluğun sağlandığına dair yetki tespitini sendikalarına verdiğini, işverene de bildirdiğini kaydeden Serdaroğlu, şunları söyledi:
''2010 yılı kasım ayında sendikamızın Schneider'da toplu iş sözleşmesi yapmak için yetkili sendika olduğunu belgeledi. Ancak bildiğiniz gibi ülkemizde sendikal alanla ilgili yasaların kendisi sendikalaşmanın önündeki en önemli engeldir. İşverenler işçileri türlü yöntemlerle sendikadan vazgeçiremediklerinde bu sefer yasaların onlara sağladığı olanakları değerlendirerek mahkemeler yoluyla sendikalaşmayı engellemeye ve işçileri bu taleplerinden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Burada da bu yol denendi, bunun için bildik yöntemler kullanıldı. Schneider işçilerinin sendikalaşma kararlılığından geri adım atmayacağını gören işverenlik süreci uzatabilmek için yetkimize itiraz etti. Bu şekilde işçileri yıldırmayı, umutsuzluğa kapılmalarını ve uzun mahkeme sürecinde sendikalaşma gündemini fabrikaların içinde tamamen kapatmayı amaçladı. Ancak umulan gerçek olmayacak. Schneider işçileri bir yıldır en temel hakları için mücadele ediyor. Bu mücadeleyi terk etmeye, sendikalı çalışmaktan vazgeçmeye hiç niyetleri yok. Bütün çabanız nafiledir. İşçiler son derece kararlıdır.''
Serdaroğlu, Schneider'daki sendikalaşma mücadelesinin Türkiye'de Schneider bünyesinde çalışan ne kadar işçi varsa onların ortak mücadelesine dönüştüğünü belirterek, ''Schneider Türkiye bünyesinde 4 fabrikada birlikte ve eş zamanlı etapta 15 gün boyunca fazla mesailere kalmıyoruz. Fabrika giriş ve çıkışlarında tepkimizi daha yüksek sesle ifade edeceğiz. Haklı ve meşru taleplerimiz yerine getirilinceye kadar mücadelemizi yükselteceğiz, eylemlerimizi çeşitlendireceğiz. 4 fabrikada çalışan işçilerin ortak talebi son derece nettir. Manisa ve Çiğli fabrikalarında toplu sözleşme düzeni oluşturulmalı, sendikamız ile toplu sözleşme görüşmeleri başlatılmalıdır'' diye konuştu.