İşçiler CHP'li vekilden yardım istedi
Bor Şeker Fabrikası’nda işten çıkarılan işçiler CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'den yardım istedi. Fabrikaya giden Gürer, hem işverenle hem de işçilerle görüşerek işçilerin taleplerini işverene iletti.
cumhuriyet.com.tr<video:1096402>
<haber-dikey:1094350,1094008,1092059>
ÇİFTÇİLER FABRİKA ÖNÜNDE
Niğde Bor ilçesinde Fabrikanın yeni sahipleri bir dizi düzenlemeye gittiler. İşçileri çıkaran yönetim bölgede en büyük pancar toplama alanı ve kantarı bulunan Kızılca köyündeki pancar toplama merkezi ve kantarın kapatılmasına karar verdi. Karara tepki gösteren üreticiler, taleplerini fabrika yöneticilerine iletmek üzere fabrika önünde toplandılar ve CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’den destek istediler. Ömer Fethi Gürer fabrika önüne gelerek çiftçilerle görüştü ve fabrikanın yeni sahipleri ile çiftçi temsilcileri ile giderek görüştü. Sorunlara çözüm arayan Ömer Fethi Gürer, “Özelleştirmeye Karşı çıkmamıza rağmen fabrika satıldı, Fabrika bölgede işçiler ve çiftçiler için esnaf için çok önemli bir kuruluş, ülke içinde bir değer, AKP fabrikayı sattı. Tepki gösterdik ama ısrarcı olan iktidar, değerinin altında satışı sağladı. İlk alıcı taahhüdünü karşılayamayınca bir kez daha satış gerçekleşti. Üç ayda ikinci kez fabrika el değiştirdi. İşçiler çıkarıldı. Çiftçilerle sorun yaşanıyor. Ulaşılan nokta sorunlu. Satın alanlar yeni düzenlemeler yapıyor. Bunun yansımaları oluyor, şimdi kapanmaması için uğraş veriyoruz” dedi.
İKİNCİ KEZ EL DEĞİŞTİRDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın geçtiğimiz Nisan ayında satışa çıkardığı 14 şeker fabrikasından biri olan Bor Şeker Fabrikası’nın önce Doğuş Yiyecek ve Üretim A,Ş.’ye 336 milyon liraya satıldığını, ödemelerin süresi içinde gerçekleşmemesi üzerine bu kez Emir Haktan Dişli, Eren Ali Dişli ve Sadık Dişli’ye ait DSL İnşaat ve Ticaret A.Ş’ye devredildiğini hatırlattı.
İŞÇİLER DAĞITILDI
1984 yılında kurulan ve 24 Haziran seçimleri öncesinde özelleştirilen Bor Şeker Fabrikası’nın yeni sahipleri, fabrika çalışanlarını dağıttı. Ömer Fethi Gürer, 96 çalışanın 4D kapsamında farklı kurumlara gittiğini, 65 işçinin emekli edildiğini, 77 kişinin ise diğer şeker fabrikalarında görevlendirildiğini belirtti. Gürer bölgede fabrikayı çalıştıracak bilgi ve yetenekte işçilerin varlığına vurgu yaparak yıllarını bu fabrikaya vermiş ve işin ehli kadroların yeniden değerlendirilmesi ve işçilerin bölgeden alınması gerektiğini söyledi.
FABRİKA ÖNÜNDE TOPLANAN ÇİFTÇİLERE KONUŞTU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en önemli pancar toplama merkezlerinden biri olan Kızılca’daki merkez ve kantarın kapatılmasına tepki göstermek üzere fabrika önünde toplanan üreticiler için geldiği Bor Şeker Fabrikası’nda yeni yöneticilerle görüştü. Çiftçi temsilcilerinin de yer aldığı görüşmede CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işçilerin ve pancar üreticilerinin taleplerini ileterek, sorunlara çözüm bulunmasını istedi.
GÜRER, YENİ YÖNRETİCİLERE ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİNİ İLETTİ
Şeker fabrikalarının satılmasına öteden beri karşı olduklarını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Ancak tüm çabamıza rağmen fabrika satıldı. Fabrikanın yeni sahipleri olarak uygulamaya koyduğunuz düzenlemeler işçileri ve çiftçileri tedirgin ediyor. Çiftçi bu yıl yaptığı sözleşmede ürününü Kızılca depolama alanına vereceğini biliyor. Ancak yeni yönetim olarak aldığınız karara göre ürünleri Kızılca depolama alanında toplamayacağını açıklıyorsunuz. Sözleşmeye aykırı olan bu karar çiftçileri ciddi manada mağdur edecek. Çünkü fabrikanın özelleştirildikten sonraki 5 yıl boyunca aynı koşullarda çalıştırılacağı ifade edilmişti. Çiftçi ürününü Kızılca’daki depolama alanına değil de kilometrelerce uzaktaki fabrikaya getirmek zorunda kalacak. Zaten zor durumda olan pancar üreticisi için bu ayrı bir külfet olacak. Fabrika üretime devam edecekse çiftçi ile devam edecek. Çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi ve Kızılca’daki toplama merkezi ve kantarının yeniden açılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
İŞÇİLER BÖLGEDEN SEÇİLMELİ
Ömer Fethi Gürer, ayrıca fabrikanın açık kalarak üretime devam etmesini önemsediklerini de belirterek, “8 kg pancardan 1 kg şeker elde edilebiliyor. Bor Şeker Fabrikasına tanınan kota 450 bin ton pancar. Bu miktardan 62 bin ton şeker üretiliyor. Hem ülke hem bölge ekonomisi için bu fabrika önemli, Çiftçi için, işçi için, esnaf için iş aş kapısı. CHP olarak fabrikanın özelleştirilmemesi için çok uğraş verdik. Ancak bir değil ikinci defa satıldı. Fabrikada çalışacak işçi ve teknisyenlerin kadrosu ve yeni çalışacaklar da bölgeden alınmalıdır” diye konuştu.
KAPANMAMASI İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fabrika yöneticilerine, işçilerin ve pancar üreticilerinin taleplerini ilettikten sonra fabrika önünde toplanan çiftçilere hitap etti. Ömer Fethi Gürer, “Fabrikanın özelleştirilmesi sürecinde, bugün yaşanan sorunları o dönemde anlattık. Fabrikanın satılmaması gerektiğini belirttik. Fabrika önünde özelleştirmeyi protesto etmek için toplantı düzenledik. Olacakları tahmin ediyorduk. Şimdi fabrika satıldı ve fabrikanın yeni sahipleri burada, kendi yöntemlerini uygulamaya koyuyor. Bu yöntemler hem çalışanları hem de çiftçileri mağdur ettiği gibi tedirgin de ediyor. Biz yine sizlerin yanındayız. Fabrikanın kapanmaması için, çiftçiye, işçiye hizmet vermesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizlerin taleplerini fabrikanın yeni sahiplerine ulaştırdık. Kendileri bu talepleri değerlendireceklerini söylediler. Umarız ki çiftçiler için süreç sorunsuz atlatılır” ifadelerini kullandı.
Polis ve Jandarmanın geniş önlem aldığı alanda çiftçilere hitap eden Gürer, sorunların karşılıklı görüşmeler ile atlatılması gerektiğini ve pancar üretim merkezi Kızılca, Çukurkuyu bölgesi üreticilerinin sorunlarının çözülmesinin gerektiğini ifade etti ve “gelişmeleri takip edeceğiz” dedi.