'İşçi ve emeğe engel, işverene teşvik'
DİSK Yönetim Kurulu'nun, yeni teşvik paketine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
cumhuriyet.com.trAKP hükümetinin yeni bir teşvik paketini daha kamuoyunun gündemine sunduğunu dile getiren DİSK, iktidara geldiğinden bu yana işveren çevrelerinin beklentilerini karşılamak adına, hiçbir tavizi vermekten çekinmeyen AKP'nin, sermayeye vergi indirimlerinin yanı sıra, kaynak olarak işsizlik fonunun kullanıldığı prim destekleri, yer tahsisi, faiz destekleri vb. pek çok düzenlemelerin bir kez daha gündeme getirdiğini ifade etti.
Özelleştirme uygulamaları ile bölgesel eşitsizliği derinleştirici adımlar atan, kamu fabrikaların kapanmasına, arazi fiyatı değerine satılmasına göz yuman bu anlayışın, şimdi bölgesel eşitsizlikle mücadeleyi bir teşvik ve yağma sistemine indirgemiş durumda olduğunu vurgulayan DİSK, kamu gelirlerinin, arazilerinin peşkeş çekildiği, işsizlik maaşlarının işverenler adına sigorta primi olarak SGK bütçesine gelir olarak kaydedildiği böyle bir sistemin, insanların adalet duygularını rencide ettiğinin açık olduğunu savundu.
DİSK açıklamasında, "kaynak yokluğu ile velilerden okullarda katkı payı alan, okullara öğretmen atamayan, Sosyal Güvenlik sistemini zora dayalı bir uygulama ile yeniden yapılandıran, sağlık ve eğitim hizmetlerini ticarileştiren, doğalgaza, benzine, elektriğe yapılan zamlarla halkı yoksullaştıran uygulamalar bir yanda dururken, kaynakların nasıl teşviklerle sonuçsuz uygulamalarla çarçur edildiği açıktır" ifadelerini kullandı.
'5 puanlık indirimin merkezi bütçeye yükü 4 milyar 735 milyon TL'
2011 yılında sadece işveren sigorta primi için 5 puanlık indirimin merkezi bütçeye yükünün 4 milyar 735 milyon TL olduğunu belirten DİSK, bu rakamın 10 yılda işsizler için yapılan 4 milyar 549 binden daha büyük bir rakam olduğunu vurguladı. DİSK konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yani devlet kendi bütçesinden işverenlere 1 yılda işsizlere verilenin 10 katı ödeme yapmıştır. Diğer yandan bütçeden yatırım yapmak yerine işverenlere sigorta prim teşviği verilirken, işsizin parasından yani işsizlik fonundan GAP adına kullanılmak üzere 10 milyar TL bütçeye gelir kaydedilmiştir."
Açıklanan ve bölgesel eşitsizlikleri gidermek için yapıldığı iddia edilen düzenlemenin her bölge için tanımlanan genel bir teşvik sistemi olduğunu vurgulayan DİSK, açıklamalarına şöyle devam etti:
"Diğer paketler gibi amaç bölgesel eşitsizliği gidermek değil, kamu kaynaklarını sermaye kesimlerine aktarmaktır. Bölgesel eşitsizliğe yönelik tek çözüm, kar amacı gütmeyen kamunun yatırımcılığıdır. Bununla birlikte hükümet sermayeyi kollamak adına işçilerin sendikalaşma hakkını ortadan kaldırmayı amaçlayan başka bir düzenlemeyi de gündeme getirmektedir. Mevcut sendikaların yetkisiz kalmasına, işçilerin kimi sektörlerde toplusözleşme yapacak sendika bulamamasına neden olacak olan toplu iş ilişkileri kanunu meclise sunulmaktadır. Hükümet hem kamu kaynaklarını sermayeye sonuna kadar açmakta, hem de işçilerin pastadan pay almasının yegane unsuru olan sendikalaşma hakkını engellemeye çalışmaktadır. Konfederasyonumuz sermayenin sınırsız sömürü alanı haline getirilmek istenen ülkemizin emekçilerini haksızlığa boyun eğmemeye çağırmaktadır. Sermayeye teşvik, emekçiye baskı, zor ve engelleme üzerine kurulan bu politikalar elbet püskürtülecektir."