İşçi çocuğuna hediye

Mahkeme kararında, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davalı işveren tarafından davacı işçinin iş aktinin sendikal nedenle feshedildiğinin kanaatine varıldığı belirtildi. Böylece işçiler sendikal mücadele ile işlerine dönmüş oldu.

cumhuriyet.com.tr

2010 yılında “akıl almaz gerekçelerle” işten çıkartılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) AŞ’de 29 işçi hukuk mücadelesini kazandı. 18 Haziran 2010 tarihinde çocuklarının karne aldığı gün işten atılan 29 KARDEMİR işçisi yine çocuklarının karne aldığı gün 28 Ocak 2011 günü işe iade davasını kazandı. KARDEMİR AŞ’nin kararı önümüzdeki hafta içinde Yargıtay’da temyiz edeceği öğrenildi.

KARDEMİR AŞ yönetimi tarafından iş akitleri feshedilen işçilere gönderilen yazılarda suç teşkil eden eylemler, “otobüslere binmeyerek toplu halde yürüyüş yapmak, yemek yememek, işyerinde arkadaşlarına sataşmak ve diğer eylemler” olarak sıralanıyordu. Türk Metal Sendikası işçilerin Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’ten sendikalarına geçiş yaptıkları için çıkarıldığını savunuyor; KARDEMİR yönetimi ise işçilerin, “sendikal mücadeleyi bahane ederek iş disiplinini bozduklarını” iddia ediyordu. Sendika ve işveren arasındaki tartışma sürerken 2010 yılının sonuna gelindiğinde işten atılan işçilerin sayısı 250’yi buldu.
 

İşçiler ne dedi?

Bu süreçte ilk olarak işten atılan 29 işçi Karabük İş Mahkemesi’nde işe iade davası açtı.

İşçileri temsil eden avukatlar mahkemede, “Toplu olarak iş akti feshedilen 29 işçi Türk Metal Sendikası’nın davalı işyerinde örgütlenmesine öncülük eden kişilerdir, bu şekilde işçilerin iş akitleri feshedilerek ve diğerleri de ücretsiz izne çıkartılarak Türk Metal Sendikası’nın davalı işyerindeki etkinliğinin azaltılması amaçlanmıştır. Tüm bu hususlar dikkate alınarak davamızın kabulüne, yapılan feshin geçersizliğine hükmedilmesini” talep etti.

İşverenin savunması

KARDEMİR AŞ’nin avukatı da mahkemeye, “Davacı işçilerin ve diğer işçilerin tüm eylemleri sendikal mücadele bahane edilerek işveren ve diğer işçiler üzerinde baskı uygulamak suretiyle Türk Metal Sendikası’nı işyerinde etkin hale getirmeyi amaçlamışlardır. İşveren tarafından yapılan fesihler haklı ve geçerli nedenlerle yapılmıştır. Davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz” savunmasını yaptı.
 

Mahkemenin kararı

Karabük İş Mahkemesi işe iade davasında önceki gün kararını açıkladı: “Davalı işveren tarafından yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davalı işveren tarafından davacı işçinin iş aktinin sendikal nedenle feshedildiğinin kanaatine varıldığından, davacının yasal süre içersinde başvurusuna rağmen işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçinin 12 aylık brüt ücreti tutarı olarak benimsenmesine, davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleştiği tarihe kadar gerçekleşen en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin gerektiğine...”