İş ve okul servisleri kalkıyor

Davutoğlu tarafından açıklanan öncelikli dönüşüm programına ilişkin eylem planında ilginç ayrıntılara yer verildi. Enerji verimliliği için raylı sistemhatları üzerindeki iş ve okul servisleri kaldırılacak. Taksim ve Kızılay gibi büyük kent merkezlerine araç girişini ücretlendiren sisteme geçilecek. Elektrikli ve hibrit araçlarla enerjiyi verimli tüketen ürünlerden daha az vergi alınacak.

cumhuriyet.com.tr

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Güçlü ve Dengeli Büyüme için Yapısal Dönüşüm” başlığıyla Onuncu Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin eylem planlarını açıkladı.

Ankara Palas’ta düzenlenen tanıtım toplantısına Davutoğlu ile birlikte 11 bakan da katıldı. Programın önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere göre değil 2023 hedeflerine göre hazırlandığını anlatan Davutoğlu, toplam 25 ana başlık ve 450 eylem planından oluşan programın 3 kategoriye ayrıldığını bunları parça parça kamuoyuna duyuracaklarını ifade etti. 

“Akan bir küresel ekonomi var, Türkiye de bir yaprak misali seyrediyor değil, aksine küresel ekonomik gelişmeleri anlayan, nabzını tutan ve yönetebilen bir ülke olmak durumundayız” diyen Davutoğlu, eylem planları ve dönüşüm programlarının birer “temenni” olmadığını hepsinin izleme mekanizmaları ve yaptırımlarının bulunduğunu söyledi. Davutoğlu, daha sonra 9 başlıktan oluşan sektörel dönüşüm programını açıkladı. Davutoğlu, bu programları şöyle sıraladı:

- İthalata olan bağımlılığın azaltılması,

- Öncelikli ticaret alanlarında önceleştirme,

- Kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim,

- Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi,

- Enerji verimliliğinin geliştirilmesi,

- Tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi

- Sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm,

- Sağlık turizminin geliştirilmesi,

- Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm.

‘Tarım alanları madene dönüşmedi’

Toplantıda Davutoğlu ve bakanlar, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Tarım sektöründe yaşanan kuraklığın enflasyona etkisi konusundaki bir soru üzerine Davutoğlu, “Kuraklık belli dönemlerde yaşanan bir sıkıntıdır ama bunun fiyata tkisi olmaması için tedbirler almak durumundayız” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bakanı Mehdi Eker de, kuraklığın belli bölgelerde hububat üretimine yüzde 12-13 azalmaya neden olduğunu belirtirken, “Ancak üretici ile tüketici arasındaki fiyat daha yüksek. Aradaki zincirin uzun olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

Eker, Soma ve Ermenek’te tarım arazilerinin maden sahalarına dönüştüğü yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine de “Tarımsal alanı tarımdan çıkarıp madenciliğe vermiş değiliz. Karaman’da tarımsal faaliyette azalma söz konusu değil. Üretimde azalma da söz konusu değil. Mesele şu; insanlar tarımsal faaliyet yapıyor ama bu 12 ay yapılmıyor. Tarımsal faaliyet azaldı veya araziler madene ayrıldı, dolayısıyla tarım yapmadıkları için madende çalışıyorlar gibi bir kanaat ve bilgi doğru değildir” diye konuştu.

İran, Irak ve Gürcistan’a yeni kapı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise gümrük kapılarıyla ilgili çalışmalar konusundaki bir soru üzerine var olan kapılara ek olarak Gürcistan, İran ve Irak için yeni kapılların açılması konusundaki çalışmaların sürdüğünü söyledi. Canikli, “Ayrıca mevcut kapılardaki işlemlerin hızlandırılması konusunda tek durak projesi son aşamaya geldi. En yoğun 3 kapı olan Sarp, Kapıkule ve Habur’da araç işlem görürken, 4 noktada durmakta ve 6 işlemden geçmektedir. Şimdi tek durakta ve tüm işlemleri bakanlığımız tarafından yapılacak hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.