İş Sanat'ta heykel ustası Tankut Öktem
Heykelleriyle Çanakkale Savaşı'nın, Kuvayı Milliye'nin, Cumhuriyet'in ve Anadolu insanının görkemli destanını yazan büyük usta Prof. Tankut Öktem'e ait retrospektif İş Bankası Kibele Sanat Galerisi'nde açıldı.
cumhuriyet.com.tr2007’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Prof. Dr. Tankut Öktem’in seçme eserlerini bir araya getiren serginin açılışında Öktem ailesi hazır bulundu.
5 aralık’a dek izlenebilecek olan sergi, sanat yaşantısı boyunca formların, ışığın, gölgenin arayışını sürdüren; efelerden, ozanlardan, Kuvayı Milliye Destanı’na kadar pek çok değeri heykelleriyle yaşatan Tankut Öktem’in aramızdan ayrılışının üçüncü yılında, sanat hayatının tüm dönemlerine ışık tutuyor. Üç yaşındayken balmumu ve çamurdan heykeller yapmaya başlayan, yedi yaşında resimleriyle Harika Çocuk seçilen, 1988 Sanat Olimpiyatları’nda Sevgi adlı eseriyle Dünya Heykeltıraşları arasında ilk 10’a giren Öktem geride bine yakın çamur, taş ve bronzdan yapılmış eser bıraktı.
Sergide ilk dönem soyut formlardan figüratif geleceğini haber veren ‘Özgürlük Yüzleri’ne, Çanakkale Şehitliği’ndeki devasa eserlerinin fotoğraflarından Tankut Öktem’in yaşam öyküsünü konu alan belgesele geniş bir yelpazede sanatçının bugüne kadar görülmemiş birçok eseri de ilk kez bir arada yer alıyor.
Sanatçı, 64 yıllık sanat yaşamında aralarında Manisa Kuvayı Milliye ve Atatürk Anıtı, Kara Harp Okulu Harbiyeli Anıtı, Kastamonu Şerife Bacı Anıtı, Zonguldak Maden İşçileri Anıtı, Magosa Özgürlük Anıtı, Amasya Tamimi Anıtı, Çanakkale Anıtları’nın da olduğu yüzden fazla esere ve dev şehitlik anıtlarına imza attı; heykelleri kent meydanlarını tanımladı. “Tankut Öktem Retrospektifi” 5 Aralık 2010 tarihine kadar İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.
Prof. Dr. Tankut ÖKTEM 1940 yılında Konya’da doğdu. Çocukluğu Edirne ve Muş'ta geçti. Türkiye’nin ilk kadın veterineri olan annesinin onu sanata teşvik etmesiyle iki yaşında resim yapmaya, üç yaşında heykele başladı. Ailesiyle beraber İstanbul'a yerleşerek öğrenimini İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. Lise son sınıfa geçtiği sene Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nun Seramik Bölümü’ne kayıt yaptırdı. Üçüncü sınıftayken Dünya Genç Heykeltıraşlar Yarışması'nda birincilik ödülü aldı. 1980-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Müdürlüğü yaptı. 1983-1985 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatların Marmara Üniversitesi oluşundan sonra Heykel Bölümü’nü kurdu ve ilk başkanı oldu. 1986 yılında Profesörlük unvanını aldı. Anıtsal heykelleri ile tanınan sanatçının en tanınmış eserleri arasında Ankara Kara Harp Okulu'nda üzerinde 700 figürün bulunduğu Harbiyeli Şehitler Anıtı, Manisa'daki 63 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek anıtları arasında yer alan Kuvayı Milliye Anıtı yer alır. Türkiye'deki pek çok il meydanındaki Cumhuriyet Anıtları, Tankut Öktem'in eserlerindendir. Öktem, 1999 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanı almıştır. Yaşamının son dönemlerinde heykel atölyesi iki defa kundaklanarak yakılan Tankut Öktem 2007’de geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirmiştir. issanat.com.tr