İş cinayetleri Altın Portakal Film Festivali'nde

Son aylarda Türkiye'nin gündeminden düşmeyen ve yüzlerce işçinin hayatına mal olan 'kazalar' sanatın da gündemin de. Genç yönetmen Soner Sert'in inşaatta yaralanan bir işçiyi anlattığı filmi 'Baba' Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilecek.

cumhuriyet.com.tr

 

Soma'da mayıs ayında 301 madencinin can verdiği maden kazası ve Mecidiyeköy'de eylül ayında rezidans inşaatında 10 işçiye tabut olan asansör kazasıyla acı verici şekilde Türkiye ’nin gündemine giren  ‘kazaları’, 51. Altın Portakal Film Festivali'nin de gündemine girdi. Genç yönetmen Soner Sert'in inşaatta yaralanan bir işçinin dramını anlattığı 'Baba' filmi festivalde gösterilecek. 


ÖĞRENCİLERE MODEL OLAN BİR İŞÇİ 
Filmin konusu özetle şöyle: Baba, feodal bir inşaat işçisidir. Hayattaki tek amacı karısına ve çocuklarına bakmaktır. İnşaatlarda bile hiçbir namaz vaktini kaçırmaz. Bir gün çıktığı iskeleden düşer ve sakat kalır. Uzun süre iş arar ancak bir bacağı engelli olduğu için kimse iş vermez. Gazetedeki ilanlara bakarak bir güzel sanatlar fakültesinde iş bulur. Hademe olacağını düşünerek gittiği güzel sanatlar fakültesinde resim ve heykel öğrencilerine model olur." 


FESTİVALLERDEN DAVET 
Soner Sert’in filmi tamamlanır tamamlanmaz 9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nden davet aldı. Sırası ile 1. Sivas Kısa Film Festivali’nde, 25. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde yarıştı. Ekim ayında 3.Ayvalık Uluslararası Film Festivali ‘Uluslararası Yarışma Bölümü’nde’ yarışacak. 


SOMA FACİASI... 
Baba filminin 15 Mayıs’ta yapılması planlanan galası Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia nedeniyle ertelenmişti. Ertelenen gala gösterimi de 1 Ekim akşamı 20:30’da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. 


EKİPTE HİÇ KİMSE PARA ALMADI 
9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans yapan yönetmen Soner Sert, daha önce de Van depremini işçilerin gözünden anlatan 'Köprü' filmini yapmış, 70'e yakın festivalde yarışmıştı. Sert, filmle ilgili şu bilgileri verdi: 

"Son dönemlerde artan iş cinayetleri ile ilgili bir film yapmaya çalıştım. Bu sorunu feodalizm ve kapitalizm ekseninde ele almaya çalıştım. İzmir TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir İnsan Hakları Derneği ve İzmir DİSK 2.Bölge Başkanlığı filmin ayni destekçisi oldular. Film ekibinde yer alan hiç kimse para almadı. Başrolde TV ve sinema filmlerinde sıkça yer alan Kadim Yaşar oynadı. Çekimleri İzmir’de, Gaziemir, Basmane, Kemeraltı, Narlıdere Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yapıldı.”