İş Bankası görme engelli öğrencileri unutmadı
Türkiye İş Bankası, bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği, "Karneni Göster Kitabını Al" kampanyasına görme engelli öğrencileri de dahil etti.
cumhuriyet.com.trİş Bankası şubelerinden ilköğretim öğrencilerine bu yıl dağıtılacak olan "Yazarlarımızdan Öyküler" adlı kitabın basına tanıtım toplantısında konuşan Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın 2007-2008 öğretim yılının sonunda başlattığı "Karneni Göster Kitabını Al" kampanyasının bu yıl üçüncü kez gerçekleştirildiğini söyledi. Öğretim yılının sona erdiği 18 Haziran'dan itibaren Türkiye ve KKTC'deki herhangi bir İş Bankası şubesine karnesini getiren ilköğretim öğrencilerine, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından kampanyaya özel olarak hazırlanan "Yazarlarımızdan Öyküler" adlı kitabının bu yıl 1 milyon öğrenciye hediye edileceğini açıklayan Özince, üçüncü yılına giren kampanya ile ilköğretim okulu öğrencilerine 3 milyon kitabın dağıtılmış olacağını bildirdi.
Kitapta 15 öykü yer alıyor
İşbankası şubelerinden karnesini gösteren öğrencilere dağıtılacak olan "Yazarlarımızdan Öyküler" adlı kitabın "Sunuş" yazısını Doğan Hızlan'ın kaleme aldığını, bununla birlikte kitapta, Türk edebiyatı yazarlarından Sait Faik Abasıyanık, Adalet Ağaoğlu, Sunay Akın, Sabahattin Ali, Necati Cumalı, Nursel Duruel, Feyza Hepçilingirler, Rıfat Ilgaz, Cemil Kavukçu, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Nezihe Meriç, Aziz Nesin, Mehmet Zaman Saçlıoğlu ve Necati Tosuner'e ait toplam 15 öykünün yer aldığını söyledi.
Çocuk kitaplarında pazar payımız yüzde 30-35 civarında
İş Bankası'nın tasarruf alışkanlığını yerleştirmek için daha önce başlattığı kumbara kampanyasının 25 yıl sürdüğünün altını çizen Özince, kitap kampanyasının da okuma alışkanlığını geliştirmesi temennisinde bulundu. Bankanın, 85 yıl önce Atatürk tarafından kurulurken, ülke kalkınmasından sorumlu tutulduğunu, bu sorumluluğun bankanın esas sözleşmesinde halen açıkça olduğunu dile getiren Özince, "Bankanın iş yapacağı konular arasında halen kültür, yayıncılık gibi konular halen bulunmaktadır" dedi. Banka iştirakleri olan Kültür Yayınları ve İş Türk Ltd. Şti'nin yoluna devam ederken, özellikle çocuk yayınlarını amaçladığını da vurgulayan Ersin Özince, "Çocuk yayınlarında, okul öncesi yayınlar özellikle üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi. Uygun fiyatlarla satışa sunduğumuz kitaplarda çocuklarımızın çok büyük ilgisini gördü. Şu anda pazar payımızı yüzde 30-35 civarında. Çocuklarımızın sadece bizim hediye ettiğimiz kitabı almakla kalmıyor, kitap da satın alıyor" dedi.
İki milyon satranç öğrencimiz var
Bireylerin ve ulusların gücünün, maddi imkânlarından çok sahip oldukları bilgiyle ölçüldüğü bir dünyada, günümüzde ve gelecek yüzyıllarda güçlü olmanın en kesin, temel yolunun okumak olduğunu vurgulayan Özince, "Ülkemizde daha çok çocuğumuzun nitelikli kitaplarla buluşmasına, okuyan ve sorgulayan gençlerimizin yetişmesine yapılacak her katkı, ülkemizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. En önemli yatırımımızı biz bu alanda görüyoruz" dedi.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özince, dağıtılacak olan kitabı ülkenin en küçük yerlerine de ulaşmasını istediklerini belirterek, "Köy okullarından gelen hiç bir talebi geri çevirmiyoruz. Bizimki bir damla, daha fazlasına ihtiyaç var. Banka olarak, bu kitabın dışında her yıl satranç ders kitaplarını dağıtıyoruz. Satranç öğrenimi gören 2 milyon civarında öğrencimiz var" dedi.
Yaşar Kemal: Bundan sonra çocuk kitaplarım da olacak
Yazar Yaşar Kemal ise konuşmasına öğretmenlik yaptığı yıllardan bahsederek başladı. Gençliğinde Osmaniye'nin Bahçeköyü okulunda 2.5 yıl öğretmen vekilliği yaptığını söyleyen Kemal, "O köye ilk gittiğimde benden önce bir başkası öğretmenlik yapmış. Ben ilk iş olarak, öğrencileri topladım ve ne öğrendiklerini öğrenmeye çalıştım. Gördüm ki, öğrencilere kumar öğrenmiş ve "biz bunu öğrendik" dediler. Okur, yazarlığı 2 kişi biliyordu" dedi. Bundan sonra çocuk kitapları da olacağını açıklayan Kemal, eğitim konusunda çok çalışılması gerektiğinin altını çizdi.
Sunay Akın: Kitap doğru yürütüyor
Yazar Sunay Akın ise eski Türk filmlerinde düzgün yürümek için baş üzerine kitap konulmasına atıfta bulunarak, "Demek ki kitap doğru yürütüyor" dedi. Genç nesillere okuma kültürü kazandırılmasının önemine dikkat çeken Akın, Atatürk'ün cebime giren 2 kuruşun her 1 kuruşuyla kitap aldım" sözlerinin önemin vurgulayarak, "Okuma, aydınlaşma teşvik edilseydi, akşam izlediğimiz haberler bile daha farklı olurdu" dedi. Akın, Türkiye'de okumayan kesimin yanı sıra, köyündeki çocuklara kitap almaya gelen imam gördüğünü de sözlerine ekledi. Yazar Doğan Hızlan ise kitap okum alışkanlığının aile ve okullardan başlayan bir girişim olduğunu hatırlattı.