İrtica ile Mücadele krizi dünya basınında
Taraf gazetesinde "İrtica ile Mücadele Belgesi"nin yayımlanması üzerine Türkiye'de yaşanan kriz, dünya basınına da yansıdı. Financial Times gazetesi, "Tartışmalar, hükümet ile katı laik ordu arasında yeni bir konfrontasyon riskini artırıyor" derken BBC, "Subaylar ile AKP üyeleri arasında gerginlikler var" görüşünü dile getirdi.
cumhuriyet.com.trTaraf gazetesinde "İrtica ile Mücadele Belgesi"nin yayımlanması üzerine Türkiye'de yaşanan kriz, dünya basınına da yansıdı.
Financial Times: Belge, konfrontasyon riskini artırdı
Ekonomi gazetesi Financial Times ise, "Komplo iddiası, Türkiye'de gerginlikleri artırdı" başlıklı haberinde "Belge sahte mi, gerçek mi, sonuç ne olursa olsun, tartışmalar hükümet ve katı laik ordu arasında yeni bir konfrontasyon riskini artırıyor" görüşünü dile getirdi.
Gazete şunları yazdı:
"AKP ile Genelkurmay arasındaki açık husumet, konfrontasyona daha az eğilimli olan General İlker Başbuğ'un geçen yaz ordu başına geçmesinden sonra büyük ölçüde durdu. Ancak birçok üst düzey subay, aralarında emekli generallerin de bulunduğu, askeri bir darbe provoke etmeyi amaçlayan bir komplo ile suçlanan çok sayıda kişinin yargılandığı soruşturma konusunda kızgındır.
Laikler, polis içerisindeki Gülen taraflarının, Ergenekon soruşturmasını etkilemiş olmasından kuşkulanıyor."
BBC: Subaylar ile AKP üyeleri arasında gerginlik var
İngiliz yayın kurumu BBC de, "Türkiye, 'Başbakan Karşıtı Yeni Bir Komplo' Soruşturuyor" başlığıyla verdiği haberde "İrtica ile Mücadele Belgesi" ve Başbakanı ile Genelkurmay Başkanı arasında yapılan görüşmeye ilişkin bilgi verdikten sonra "Askerler, Türk laikliğinin bir kalesi gibi görülüyor ve subaylar ile iktidardaki AKP üyeleri arasında uzun bir süreden beri gerginlikler var" yorumunu yaptı.
Euronews: Tartışmalar askerler- iktidar ilşkilerini daha çok gerdi
Euronews, bu konudaki haberinde "Askerler ile iktidardaki AK Party arasında artan gerilimler sürerken Türk Başbakanı, Genelkurmay Başkanı ile bir görüşme yaptı. Tartışma, var olduğu öne sürülen ve darbe planlamakla suçlanan karanlık bir sağcı şebeke hakkındaki soruşturma nedeniyle zaten baskı altında olan ilişkileri daha çok gerdi" yorumunu yaptı.
Belge nedeniyle generallerin "savunmaya geçme" durumunda bırakıldığı da öne sürülen haberde Türk askerlerinin geçmişte ülkenin siyasetine müdahale ettiği, birkaç darbe gerçekleştikdiği ancak son yıllarda geri planda kaldığı kaydedildi.
Haberde "Laik elit, AK Parti'nin devlet ile din arasındaki ayrımı baltalama planının olduğunu söylüyor, parti ise bu suçlamayı reddediyor" denildi.