İrlandalılar eşcinsel evlilikten yana

İrlanda'da yapılan bir ankette katılımcıların çoğunluğunun LGBT çiftlerinin yasal evliliklerini desteklediğini belirtti. Ankete göre İrlanda'da eşcinsel evliliğe destek üçte iki oranında.

cumhuriyet.com.tr

Katoliklerin egemenliğindeki İrlanda'da eşcinsel evlilğe büyük oranda destek çıkıldığı belirtildi. Yeni yapılan bir ankette İrlandalıların sadece yüzde 20'si İrlanda anayasasına eşcinsel evliliğine girmesine karşı çıktığı belirlendi.

Katılımcıların üçte ikisinden fazlası lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüeller (LGBT) için evlilik eşitliliğinin getirilmesini savunuyor.

Red C anket şirketi tarafından RTE televizyonu ve Sunday Business Post için yapılan kamuoyu yoklamasında katılımcıların yüzde 76'sı İrlanda Cumhuriyeti içinde LGBT çiftlerine evlilik izninin verilmesinden yana olduğunu söyledi. Yaklaşık yüzde 5'i kararsız olduğunu belirtirken, yüzde 19'u bu tür bir reforma karşı olduğunu beyan etti.

Hollanda, 2001'de kabul ettiği yasayla dünya genelinde sayısı 15'i bulan eşcinsel evliliğe izin veren ilk ülke olurken, aynı cinsiyetten insanların evliliğine izin veren 9 ülke Avrupa kıtasında yer aldı.

Hollanda'nın ardından, 2003'te eşcinsel evlilik yasasını kabul eden Belçika'dan sonra İspanya geldi. İngiltere ve Fransa'da ise büyük tartışmaların ardından eşcinsel evliliklere izin verildi.

Portekiz'de Katolik Kilisesi'nin tüm muhalefetine rağmen, yönetimdeki Jose Socrates 2010'da eşcinsel evlilik yasasını kabul etti. Muhalefet yasayı referanduma götürecek çoğunluğu elde edemedi.