İran'ın nükleer enerji faaliyetleri sürüyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporunu açıkladı. İran Devlet Televizyonu, UAEK'nın raporunda, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğuna bir kez daha vurgu yapıldığını duyurdu.

cumhuriyet.com.tr

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Başkanı Muhammed El Baradei'nin, raporu bugün 35 üye ülke temsilcisinin değerlendirmesine sunduğu ve raporun 15 Haziran'da yapılması planlanan UAEK Genel Kurulu toplantısında üye ülkelerce yeniden ele alınacağı bildirildi.

Raporda, BM Güvenlik Konseyi'nin isteğine karşın İran'ın uranyum zenginleştirme programını askıya almadığı ve ağır suyla ilgili projelerin sürdüğü bilgisine yer verildi.
UAEK'nın Arak'taki ağır su reaktörünün denetlenmesi yönündeki isteğinin yerine getirilmediği ve tam işbirliğinden kaçınıldığı belirtilen raporda, İran'dan nükleer enerji programı konusunda daha şeffaf olması istendi.

Raporda ayrıca, Natanz'daki tesislerde yeni santrifüjlerin yerleştirildiği ve santrifüj sayısını artırma çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

UAEK'nin önceki raporlarında da ''İran'ın uranyum zenginleştirmeyi sürdürse de Natanz, Buşehr ve İsfahan'daki tesislerde UAEK'nın mühür ve kameralarının yerinde olduğu, sayaçların da çalıştığı'' ifadesine yer verilmişti.

İran'ın son 5 yıllık nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğuna ilişkin bir belirtinin belirlenemediğinin kaydedildiği raporda, olağan denetimlere ek olarak haber vermeden de çok sayıda inceleme ve araştırma yapıldığı açıklanmıştı.

UAEK, Tahran yönetiminden nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğu yönündeki iddialara yanıt vermesini ve bu konuda uluslararası kamuoyunu ikna edecek ve güven verecek adımlar atmasını istemişti. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulam Rıza Ağazade, 9 Nisan'daki ''Ulusal Enerji Günü''de yaptığı açıklamada, santrifüj sayısının 7 bine çıkarıldığını söylemişti. İran, Natanz tesislerindeki santrifüj sayısını 5 yılda 50 bine çıkarmayı hedeflediğini bildirmişti.

Uranyum zenginleştirmenin askıya alınması istemini de reddeden Tahran yönetimi, ''uranyum zenginleştirme programını kırmızı çizgileri olarak görüyor ve bu konunun müzakere dahi edilemeyeceğini'' savunuyor.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve UAEK'nın öngördüğü yasalar ve haklar doğrultusunda nükleer enerji faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten İran, nükleer enerji dosyasının BM Güvenlik Konseyi'nden UAEK'ya gönderilmesini istiyor.

 

Suriye'de ikinci bir noktada daha işlenmiş uranyum

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Suriye'de ikinci bir noktada daha, kuruma bildirimi yapılmamış, işlenmiş uranyum belirlendiğini açıkladı.

UAEK tarafından hazırlanan raporda, başkent Şam'da küçük bir nükleer reaktörde, bildirimi yayılmamış işlenmiş uranyum izine rastlandığı bildirildi. Raporda, belirlenen uranyumun, Suriye'nin UAEK'na bildirdiği uranyum envanterinde yer almadığına dikkat çekildi.

Daha önce de İsrail tarafından 2007'de bombalanan tesiste, işlenmiş uranyum izi belirlenmişti.