İran’daki olaylar ekonomiyi vuracak... Türklerin ülkede 200 mağazası var
İran’daki eylemler Türkiye iş dünyasını endişelendirdi. Protestoların iki ülke arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hacminin sekteye uğratması bekleniyor.
Şehriban Kıraçİran’da geçen perşembe günü ülkedeki ekonomik koşullar nedeniyle başlayan protestolar yayılıyor. İran’a ambargonun kalkmasından sonra Türkiye’nin ticari ilişkilerde büyük umutlar bağladığı İran’daki olayların büyümesi Türk iş dünyasını da tedirgin etti.
Türkiye ve İran, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın yürürlükte olmadığı yıllarda daha yüksek ticari kapasiteye sahipti. 2012’de iki ülke ticareti 21 milyar 886 milyon dolarlık hacimle rekor kırmıştı. İki ülkeyi karşı karşıya getiren Suriye ve Irak’taki iç çatışmaların büyümesine paralel olarak ticaret hacmi de düşmeye başladı. Anlaşma ile hedeflenen yıllık 35 milyar dolarlık ticaret hacmine 2015 ve 2016’nın toplamında bile ulaşılamadı. İkili ticaret 2016’da 9.6 milyar dolar olurken 2017’nin 8 ayında ise önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 6 milyon TL düşüşle 5 milyar 881 milyar dolara geriledi. İstanbul Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 1.3 milyar dolar civarında hazır giyim ve konfeksiyon ithalatı bulunan İran’ın, Türk hazır giyim sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. Tanrıverdi, “2016’da İran’a 369 milyon dolar hazır giyim ihracatı yaptık. Türkiye olarak Çin’in ardından İran’ın ikinci büyük hazır giyim tedarikçisiyiz. İki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın ticaretimize olumlu yansımalarını beklerken İran’ın istikrarsız bir ortama sürüklenmesinden üzgünüz. Olayların bir an önce bitmeli” dedi.
200 mağaza
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, İran’ın Türkiye’deki markalar için büyüyen ve işbirliğinin her geçen gün arttığı pazarlardan biri olduğuna işaret ederek, “Halen BMD üyesi 41 markamız 200’e varan mağaza ile İran’da faaliyetlerini sürdürüyor. Aynı zamanda bu ülkede markalarımızın önemli yatırımları bulunuyor. Yakın ilişkide olduğumuz komşumuzda iç barışın bozulması ve can kayıplarının yaşanması bizi de üzüyor” dedi.
2.1 milyon turist geldi
Türkiye İran’a en fazla altın ihraç ederken 2016’da bunun miktarı 1 milyar 300 milyonu aştı. İthalatta ise ilk sırayı etilen polimerleri alıyor. Son dönemlerde Türkiye’nin umut bağladığı İranlı turist sayısı ise 2017’nin 10 ayında 2 milyon 118 bine yükseldi. İran bu dönemde Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı. Ocak-Kasım 2016 döneminde Türkiye’de 619 İran vatandaşı konut alırken bu yası 2017’nin aynı döneminde 674 adede yükseldi. İranlılar Türkiye’den ev alan yabancı ülke vatandaşları arasında yedinci sırada yer alıyor.