"İran'a yaptırımlar kaçınılmaz hale gelebilir" (19.03.2010)

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, İran'a "akıllı yaptırımların" uygulanmasının belirli durumlarda kaçınılmaz hale gelebileceğini söylediği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı kabulünden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Devlet Başkanının görüşmede, İran'a akıllı yaptırımların uygulanmasının belirli durumlarda uygulanabileceğini söylediğini kaydetti.

Medvedev'in yaptırımların çok nadir etkili olabildiğini ancak bazı durumlarda bunun kaçınılmaz hale gelebildiğini ifade ettiğini belirten Lavrov göre, Medvedev, "Dolayısıyla İran ile ilişkilerde böyle bir durumun ortaya çıkma olasılığını yadsımıyoruz. Yaptırımların, saldırgan olmayan, felç etmeyen, İran halkına olumsuz insani etkisi olmayacak akıllı yaptırımlar olması gerektiğine eminiz. Bu yaptırımların, uluslararası toplulukla işbirliği yapma kararını alma yetkisi olanlara yönelik uygulanması gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Lavrov, görüşmede bu yaklaşım temelinde işbirliğini sürdürmeye hazır oldukları mesajını verdiklerini sözlerine ekledi.

Clinton da görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus ve Amerikalı müzakerecilerin nükleer silahların indirimi konusunda anlaşmaya yakın olduklarını belirterek, "Müzakere heyetimiz önemli tüm sorunları çözdüklerini ve sadece bazı teknik sorunların kaldığını bildirdi" dedi.

Moskova ile ilişkileri "sıfırdan başlatma" kararı alan ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve gelmesinin ardından geçerliliği geçen yıl aralık ayında sona eren Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması'nın (START1) yerini alacak yeni START anlaşması konusunda tarafların şu ana kadar yürüttüğü müzakerelerde bir sonuç çıkmamıştı.

Medvedev ve Obama geçen yıl yaptıkları görüşmede, her iki ülkenin nükleer savaş envanterinden 1,500 ve 1,675 savaş başlığını eksiltmesi konusunda anlaşmaya varmışlar, ancak bu konudaki müzakereler Rusya'nın ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda kilitlenme noktasına gelmişti. Tarafların arasındaki bir diğer anlaşmazlık konusunu da iki ülkenin savaş başlıklarının nasıl sayılacağı ve teyit ettirileceği konusunun oluşturduğu kaydediliyor.