İran, UAEK'nin kararına tepki gösterdi

İran, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu'nda kabul edilen karar tasarısına tepki gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulunun, kurumun Viyana'daki merkezinde dün başlayan olağan toplantısına bugün de devam edildi.

oplantının sabah oturumunda, İran'ın nükleer programına yönelik olarak Almanya'nın sunduğu yeni karar tasarısı oylandı.

Karar tasarısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yönetim kurulu asil üyelerinden 34'ünün katıldığı oylamada, 25 lehte oyla kabul edildi.

Oylamada 3 üye ülkenin aleyhte oy kullandığı, 6 ülkenin de çekimser kaldığı bildirildi.
Yönetim kurulunda asil üye olarak yer alan Azerbaycan, oylama sırasında salonda bulunmadığı için oylamaya katılmadı.

Almanya'nın hazırladığı ve UAEK yönetim kurulunda bugün kabul edilen karar tasarısında, İran'ın Kum kentinde uranyum zenginleştirmek üzere inşa ettiği yeni nükleer tesisin varlığını UAEK'ya geç bildirdiğine işaret edilerek, İran'a yaptırım uygulanması için konunun BM Güvenlik Konseyine havale edilmesi talep ediliyor.


İran karar tepki gösterdi

İran'ın UAEK'deki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, "UAEK'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" dedi.

"Bu karar tasarısı, siyasi amaçlar için, İran'ın tüm işbirliğine rağmen ele alındı" ifadesini kullanan Sultaniye, "Kararın, nükleer enerji elde etme hakkımız üzerinde hiçbir etkisi olmayacak" diye konuştu.

"BM Güvenlik Konseyinin, yaptırımlar ve askeri saldırı da dahil tehditlerini içeren kararlarının bile İran'ı nükleer enerji elde etme hakkından vazgeçiremediğini" ifade eden Sultaniye, "Bizim açık mesajımız şudur: Bu karar tasarısının hiçbir etkisi olmayacak. Nükleer enerji faaliyetlerimiz bir saniye bile durmayacak" dedi.

Sultaniye, karar tasarısının oylamasında İran lehinde oy kullanan Malezya, Küba ve Venezuela ile çekimser oy kullanan Türkiye, Pakistan, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Brezilya'ya teşekkür etti.

İranlı temsilci, "belli güçlerin tüm baskılarına rağmen karar tasarısının oy birliğiyle kabul edilmemesinin, söz konusu güçler için büyük bir yenilgi ve siyasi bir mesaj olduğunu" sözlerine ekledi.