"İran eski İran olmayacak"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK), İran'da 12 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili yayımladığı raporda, "İran'daki değişimin, Türkiye-İran ilişkilerinde beklenmedik radikal değişikliklere neden olabileceği" tespitinde bulundu. Raporda, "İran eski İran olmayacak" ifadesi de kullanıldı.

cumhuriyet.com.tr

"2009 İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Sonrasındaki Gelişmeler" adlı, 30 Haziran 2009 tarihli Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) raporunda, seçimlerin ardından İran'da ciddi değişikliklerin olacağı ve İran'ın "eski İran" olarak kalamayacağı tahmininde bulunuluyor.

İran'daki değişimin ABD'nin ve AB'nin Orta Doğu politikalarında önemli etkilere sahip olacağı belirtilen raporda, "Bu da Türkiye dahil pek çok bölge ülkesini etkileyecektir. İran'daki değişim, Türkiye-İran ilişkilerinde beklenmedik radikal değişikliklere de neden olabilir" deniliyor.

Türkiye için en istenmeyen sonucun İran'ın içine kapanması veya Batı'nın gösterileri gerekçe göstererek diyalog politikalarından daha sert bir yöne kayması olacağı ifade edilen raporda, Türkiye'nin kendisine tehdit olmayacak ve daha ılımlı bir İran'ı memnuniyetle karşılayacağı tespitinde bulunuluyor.

Türkiye'nin İran'da yumuşak güç unsurlarını daha yoğun ama bölgeyi korkutmadan kullanarak, barışçı ve yapıcı değişime önayak olabileceği kaydedilen raporda, "Ayrıca Türkiye, İran gibi ülkelerde değişimin daha az sancılı geçmesinde yardımcı olabilir" ifadesi kullanılıyor.

 

"İran'da hareketlilik devam ediyor"

USAK raporunda, seçim sonuçlarının ardından yaşanan gelişmeler de anımsatılıyor ve sonuçların kitlesel tepkileri beraberinde getirdiği belirtiliyor.

İki aşamalı olacağı tahmin edilen seçimlerin ilk turunda resmi sonuçlara göre, mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yüzde 62'lik bir oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildiği ve reformist lider Mir Hüseyin Musevi'nin seçim sonuçlarının önceden belli olduğunu, sonuçlarla büyük ölçüde oynandığını iddia ettiği anımsatılıyor.

Dini lider Ayetullah Hamaney'in sandıkların yüzde 10'luk bir kısmının yeniden sayılmasına onay verdiği, ancak Ahmedinejad'ın konumunu ve seçim sonuçlarını desteklediği ifade ediliyor.

Seçim sonrasında sokaklardaki protesto yürüyüşlerine ve artan gerginliğe dikkat çekilen raporda, ülkedeki olayların henüz durulmadığına ve hareketliliğin devam ettiği vurgulanıyor.