İran Bayan Futbol Ligi’nde ‘erkek oyuncu’ skandalı

Geçtiğimiz günlerde İran Profesyonel Bayan Futbol Ligi’nde forma giyen 7 sporcunun ‘çift cinsiyetli’ oldukları gerekçesiyle uzaklaştırılması tartışmaları devam ediyor. . İran Ulusal Bayan Futbol Takımı’nda da 4 futbolcunun kadın olmadığının anlaşılmasının ardından, artık her sporcuya cinsiyet testi yapılması şartı getirildi.

cumhuriyet.com.tr

Yaşanan gelişmelerin ardında İran Futbol Federasyonu, kulüplerin oyuncularla kontrat imzalamadan önce cinsiyet testi yapma zorunluluğu getirdi. Cinsiyet testine ek olarak Futbol Federasyonu Disiplin ve Sağlık Kurulu'nun oluşturduğu ortak bir komite tarafından futbolculara ani kontroller yapılacak ve ‘tamamen’ kadın olmayan oyuncular ise takımdan uzaklaştırılcak.

İran’da futbol hem erkekler hem de kadınlar arasında oldukça popüler bir spor. Ancak erkek takımlarıyla kadın takımları karşı karşıya gelemiyor.

Evlilik öncesi cinsel birlikteliğin ve eşcinselliğin Şeriat kanunlarına göre yasak olduğu İran’da, cinsiyet değiştirmek ise kanunen serbest.

İran’da oyuncuların cinsiyetleriyle ilgili tartışmalar ise, bundan 4 yıl önce, bir bayan futbol takımının rakip takımın kalecisinin erkek olduğundan şüphelenmesiyle başlamış. Geçtiğimiz hafta ise, İran Profesyonel Bayan Futbol Ligi’nde 7 oyuncu cinsiyet testini geçememiş ve takımla olan kontratları iptal edilmişti.

Resmi haber ajansı İRNA'ya bilgi veren kurum başkanı Ahmed Haşimiyan, güvenilir bir doktordan alınmış tıbbi muayene belgelerinin federasyon tarafından onaylanmasının ardından sporcuya kulüple anlaşma yapmasına izin verileceğini kaydetti. Başkan Haşimiyan, uzaklaştırılan 7 sporcunun cerrahi yöntemlerle sorunlarını gidermeleri halinde tekrar oynamalarına müsaade edilebileceğini belirtti.