Irak'ta gazeteci olmak
Saddam Hüseyin rejiminin ABD işgal güçleri tarafından devrilmesinden bu yana dünyada en fazla gazetecinin hayatını kaybettiği yer Irak. Gazetecilerin ülkede görevlerini yapamamalarının başlıca nedenleri güvenlik endişesi ve yetkililerin baskıları.
cumhuriyet.com.trBBC'nin, "Baskılar Iraklı gazetecileri susturuyor" başlıklı haberinde, Dünya Basın Özgürlüğü günü olan dün, kutlayacak pek de bir şeyleri olmayan Iraklı gazetecilerin Bağdat'ta bir otelde toplanarak sorunlarını anlattığı kaydedildi.
Bir araya gelen onlarca gazeteciden biri olan Yusuf İsmail, görevlerini yaparken yaşadıkları güvenlik riskini, "Bağdat'ta AK-47 (Kalaşnikof tüfeği) ile dolaşmak, kamerayla dolaşmaktan daha güvenli" diye tanımladı.
Irak savaşının başlarında, gazetecilerin Saddam Hüseyin dönemindekinin aksine haberlerini hiçbir kısıtlama olmadan özgürce yapacaklarından bahsedildiğine işaret edilen haberde, işgal öncesi dönemde resmi haber ajansında görev yapan Ahmed Ubeydi'nin, "Bütün olanları gördüğümüz gibi aktarmak, haber yaparken özgür olmak çok heyecan vericiydi" sözlerine yer verilerek şöyle devam edildi:
"Ancak diktatörün düşmesinden bu yana 6 yıldır çoğu Iraklı, ifade özgürlüğünün bir kez daha engellendiğinden endişe ediyor."
Haberde, Irak'ta savaştan bu yana, geçen yıl güvenliğin az da olsa artması ve hükümetin daha fazla güçlenmesiyle Iraklı gazetecilerin de yetkililerden gelen yeni baskılardan şikayet etmeye başladığı belirtildi.
Son 6 yıldır 225 medya çalışanının öldürüldüğü Irak'ta gazetecilerin haber yaparken çok büyük risk aldığı vurgulanan habere göre gazeteciler, çalışırken bir yandan tehlikeyle, bir yandan da sansürle karşıya olduklarını anlattı.
"Hükümet, gazetecilerin görevlerini yapmasını istemiyor"
Iraklı Gazetecilerin Haklarının Korunması örgütünün verilerine göre, ülkede gazeteciler hakkında açılan davalarda artış oldu.
Örgütün başkanı İbrahim Esserraci, "Hükümet, gazetecilerin görevlerini yapmasını istemiyor ve onları birçok yöntemle susturuyor" dedi.
Serraci, özellikle yolsuzluk ve güvenlik konularında haber yapmaya çalışanların hükümetin baskısıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.