Irak Savaşı'nın üzerinden 10 yıl geçti
ABD ve İngiltere'nin öncülük ettiği koalisyon güçlerinin Irak'ı işgalinin üzerinden 10 yıl geçerken, İngiltere Irak Savaşı'nı sorgulamaya devam ediyor.
cumhuriyet.com.trİngiltere'de 1987 yılında kurulan Iraklılar Birliği'nin Başkanı Cabbar Hassan, 2003 yılından bu yana Irak'ta çok şeyin değiştiğini, öncelikle "korkunç bir rejim olan Saddam rejiminden Iraklıların kurtulduğunu" kaydetti. "Diğer yandan, Saddam gittikten sonra Irak'taki yaşamın normale döneceğini, insanların diledikleri gibi hayatlarına devam edeceğini düşündük. Ancak maalesef bu olmadı" diyen Hassan, bunun arkasında birçok nedenin yattığını, temel nedeninin de plansızlık olduğunu belirtti.
Hassan, hem koalisyon güçlerinin, hem de Iraklıların ülkenin geleceğiyle ilgili bir planı olmamasının, aynı zamanda bazı komşu ülkelerin, Irak'taki belli grupları desteklemesinin, ülkedeki gelişmeleri ümit edilenden farklı bir noktaya ittiğini söyledi.
"ABD ve İngiltere'nin Irak'a 2003 yılındaki müdahalesini doğru buluyor musunuz?" sorusuna Hassan, "Bu soru, evet ya da hayır diye yanıtlanamaz" cevabını verdi. Saddam'ın gitmesine Irak halkının destek verdiğine işaret eden Hassan, "Tabii bunun için kullanılan savaş seçeneğinin doğruluğu tartışılır. Ancak ne yazık ki bu savaşın yaşanması gerekiyordu" ifadesini kullandı.
"ABD için Suriye'nin, Irak'tan daha az önemli olduğunu düşünmüyorum"
Iraklılar Birliği Başkanı Hassan, "Benim ve çok sayıda Iraklı için, Irak 'Arap baharını' yaşayan ilk ülkeydi" diyerek, Irak halkının yıllarca Saddam rejiminden kurtulmak istediğini, ancak uluslararası toplumdan yeterli desteği göremediğini vurguladı.
Cabbar Hassan, "Bugün Saddam iktidarda olsaydı, Irak'ta Arap bölgesindeki gibi ayaklanmalar yaşanırdı" diye konuştu.
"Batı'nın Suriye'ye, Irak'a yaptığı gibi kolay müdahalede bulunamamasının nedenine" ilişkin bir soru üzerine de Hassan, Irak'ın petrolü olduğunu kaydederek, Suriye'nin de bölgesindeki rolünün önemine dikkati çekti. Hassan, "Dolayısıyla ABD için Suriye'nin, Irak'tan daha az önemli olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Birleşik Krallık'ta tam sayısı bilinmemekle birlikte yaklaşık 300-350 bin Iraklının yaşadığı tahmin ediliyor. Cabbar Hassan, Irak'ın işgalinden bir yıl önce 2002'de Birleşik Krallık'ta yaşayan Iraklıların sayısının en üst seviyeye ulaştığını, sadece bir yılda yaklaşık 25 bin Iraklının İngiltere'ye geldiğini kaydetti. Ancak Irak'ın işgali ve Saddam'ın devrilmesinden sonra çok sayıda Iraklının ülkesine döndüğünü ya da dönmeyi planladığını anlatan Hassan, artık İngiltere'ye gelen Iraklıların sayısının oldukça az olduğunu ifade etti.
Irak soruşturması raporu bekleniyor
İngiltere ise Irak Savaşı'nın üzerinden 10 yıl geçmesine karşın, bu dönemdeki politikalarını masaya yatırmaya devam ediyor. Ülkede son olarak, 2009-2011 yılları arasında 18 ay boyunca, emekli bürokrat Sir John Chilcot'un başkanlığında Irak soruşturması yürütüldü. Ancak soruşturmanın raporu henüz yayımlanmadı.
"Chilcot soruşturması" çerçevesinde, Irak Savaşı'na katılma kararının kilit isimlerinden eski Başbakan Tony Blair başta olmak üzere çok sayıda politikacı, bürokrat, diplomat ve yetkili dinlendi.
Soruşturma, Irak Savaşı'na ilişkin çarpıcı noktaları da ortaya koydu. Örneğin dönemin İngiltere Başbakan Yardımcısı John Prescott, Irak'a müdahale nedeni olarak gösterilen kitle imha silahlarının varlığı konusunda şüphelerini dile getirdi.
Saddam'ın kitle imha silahlarına sahip olduğu istihbaratının "çok sağlam bir bilgi olmadığını" söyleyen Prescott, ancak bunun aksini ispatlayacak bir şeyin de bulunmadığını ifade etti.
İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair de geçen ay yaptığı açıklamada, Irak'ta bugünkü yaşamın, Irak'ı işgal ettikleri 10 yıl önce umdukları noktaya gelmediğini belirtti.
Blair, Irak'ta son 10 yılda önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak devam eden terör saldırıları yüzünden Irak'ın bulunması gerektiği noktada olmadığını ifade etti.
Irak'ın işgali ve sonrasındaki dönemde, 2009 yılına kadar 179 İngiliz askeri ve askeri personeli hayatını kaybetmişti.