'İnternet siteleri rutin, yasal bir faaliyettir'
Ergenekon davasında Orgeneral Nusret Taşdeler AKP'yi kapatma davasında delil olarak yer alan 'Apronda namaz şov' haşlıklı habere ilişkin soruları yanıtladı.
cumhuriyet.com.trİstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Cezaevi yerleşkesinde görülen davasının 269. duruşması yapıldı. Duruşmaya CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu 32 tutuklu sanık katıldı.
Oturumu açan Başkan Hasan Hüseyin Özese, YAŞ üyesi orgeneral Nusret Taşdeler’in çapraz sorgusunun tedavi görmekte olduğu Ankara GATA’dan video konferans yöntemiyle yapılacağını belirti. Taşdeler’e, “Hükümeti yıpratmak ve kamuoyunu yönledirmek amaçlı olduğu öne sürelen internet sitelerinde yer alan yayınlarına” ilişkin sorular yöneltildi.
Genelkurmay Harekat Başkanı olarak siteleri işleten Bilgi Destek Dairesi’nin kendisine bağlı olduğunu anlatan Taşdeler, internet sitelerinin yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde yayınlandığı ifade etti.
Taşdeler, internet sitelerinde hükümet aleyhine haberler yayınlandığı iddialarına ilişkin şöyle konuştu: “Bu haberleri ben İnternet andıcı iddianamesinin ekinde ilk defa gördüm. Herhangi bir şekilde benim onayımın alındığı haberler değil. Benim, siyasi içerikli haberleri ullanılmayacağı yönünde bir emrim var. Bahsedilen haberlerin Harekat Başkanlığı’na ulaşması mümkün değil.”
Apronda namaz
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Taşdeler’in “Apronda namaz kılma” ve “Apronda deve kesme” haberlerinin birçok gazetede yayınlandığı, bu nedenle “irtica.org”da yayınlanmasının normal olduğu şeklindeki bir savunma geliştirdiğini ifade etti. Pekgüzel, “Apronda Namaz Şov” başlıklı haberin, Cumhuriyet Gazetesi’nde 29 Eylül 2007 tarihinde yayınlanmasının ardından 1 Ekim 2007 tarihinde Bilgi Destek Dairesi’nde işletilen “irtica.org” sitesine konulduğunu anlattı. Habere gelen ve ağır küfürleri okuyan Savcı Pekgüzel, “Bu haber ve benim okumaktan hicap duyduğum yorumlar 20 gün süreyle sitede kalıyor. Hiç haberiniz olmadı mı” diye sordu.
Yasalara uygun
“İrtica.org diğer siteler gibi yasalara uygun olarak kurulmuştur” diyen Taşdeler şöyle “Böyle bir yazıyı yazanların kendi sorumluluğu içerisinde olduğunu düşünüyorum. Utanç duyduğum bu ifadelerin benimle bir ilgisi yok” diye konuştu.
Rutin faaliyet
Nusret Taşdeler, site içerikleriyle ilgili konuların davada yargılanan şube müdürleri ve sivil memurlara sorulması gerektiğin ifade ederek şunları söyledi: “Bunlar rutin bir faaliyet olarak yürütülmektedir. İnternet sitelerinde rutin dışına çıkılmış olduğunu döşünmediğimden kontrol etmedim. İnternet siteleri açık ve yasal bir faaliyettir. Bu Genelkurmay’dan gelen yazıda da açıkça anlaşılmaktadır.”
AKP’yi kapatma davası
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Taşdeler’e “Yargıtay Başsavcılığı’nın AKP’yi kapatma davası açtığı dönemde ‘irtica.org’da yer alan habere, iddianamede delil olarak yer verildiği bilgisi size sunulmadı mı” şeklinde soru yöneltti.
Orgeneral Taşdeler söyle yanıt verdi:
“Hayır. Zaten AKP’yi kapatma davasının benim görev alanımla bir ilgisi yok. Ancak sayın savcının sorularından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın AKP’yi kapatma davasını açmış olmasının, Anayasa Mahkemesi’nin de davaya bakmasının suçmuş gibi değerlendirildiğini hissettim. Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi de bu suça iştirak etmiş gibi bir durum değerlendirilmesi yapılıyor. Bu suçlamalara irtica.org’da ‘Apronda Namaz Şov’ haberinin yayınlanması neden oluyor. Yargıtay Başsavcılığı’nın iddianemesinde yer alan diğer 2 bin 499 haber ile ilgili aynı değerlendirme yapıldı mı?”
Savcı Pekgüzel ise “Suç diye değerlendirmek söz konusu değildir. Savcı görevini yapmıştır. Ancak Milli Savunma Bakanlığı’nın imkan ve bütçesiyle TSK’yi yıpratan yayınlara karşı halkı bilgilendirme amacısıyla kurulduğu söylenen sitelerde hükümet konusunda yayınlar yapılıyor, küfürlü değerlendirmeler yapılıyor. Bunlardan haberiniz yok mu” diyerek sorularını sürdürdü.
“Yoktu” diyen Taşdeler “Apronda namaz kılma olayı konusunda, mevzuata aykırı görüldüğünden İstanbul Valiliği’nin soruşturma başlattığına” dikkat çekti.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel “Ergenekon terör örgütü hakkında duyumunuz oldu mu” diye sordu. Taşdeler “Böyle bir yapılanmayı bu davaların ortaya çıkmasıyla duydum” dedi.
Pekgüzel, 3 Kasım 1996’da Susurluk kazasında devlet içindeki yapılanmaların ortaya çıktığını ifade ederek “1997’de bir uluslar arası konferanstaki konuşmasında Erol Mütercimler, Ergenekon’dan bahsediyor. Can Dündar da Ergenekon adlı bir kitap yazdı. Bu kitabı okumadınız mı” diye sordu.
Taşdeler ise “Çıktığı zaman okudum. O dönemde bypass ameliyatı geçirdiğim için hastanede okumuştum. Ancak içerisinde Ergenekon sözünü geçtiğini hatırlamıyorum” diye konuştu.
Savcı Pekgüzel’in sorusu üzerine Taşdeler 2003-2004 tarihlerinde 3. Kolordu Komutan Yardımcısı ve 52. Zırhlı Tümen Komutanlığı’nda tümgeneral rütbesiyle görev yaptığını söyledi. Pekgüzel’in “Ayışığı, Sarıkız, Eldiven, Yakomoz kod adlı darbe planaların duydunuz mu” sorusunu Taşdeler “Gazetelerin yazdığı kadarıyla” diye yanıtladı.
Taşdeler, Pekgüzel’in soruları üzerine Batı Çalışma Grubu ve Cumhuriyet Çalışma Grubu konularında gazete haberler dışında bilgisi olmadığını söyledi. Pekgüzel’in “JİTEM diye bir kurumdan haberiniz var mı” sorusunu ise Taşdeler “Jandarma Genel Komutanlığı Teşkilatı ile ilgi görevim yoktur” diye konuştu.
Taşdeler’in avukatı Metin Güçlü müvekkilinin sağlık sorunları nedeniyle savcılığa gidemediği bu nedenle hakkında çıkarılan yakalama emrinin kaldırılmasını istedi.