'İnsanlığın özgür sesi'
İstanbul Kitap Fuarı’nın açılış gününde 15 şairin katılacağı bir şiir izlencesi düzenlenecek. ‘Gezi’ye Şiirler’ başlığı altında düzenlenecek etkinlikler daha sonra Ankara, Manisa Salihli ve İzmir'e uzanacak.
Aslı Uluşahin / Cumhuriyet2011 yılında Kolombiya’da kurulan Dünya Şiir Hareketi (World Poetry Movement - WPM), “Toplumsal Adalet Ayı” ilan ettiği kasım boyunca, dünyanın çeşitli ülkelerinde bir dizi etkinlik düzenleyecek. “Toplumsal Adaletsizliğe Karşı Küresel Şiir Etkinlikleri”nin Türkiye ayağı ise “Gezi’ye Şiirler” üst başlığıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleşecek. Etkinliklerde, ülkemizden 50’ye yakın şair, Gezi Direnişi’ne adadıkları şiirleri seslendirecek. Etkinliklerin başında, Dünya Şiir Hareketi’nin kurucuları arasında yer alan, Türkiye temsilcisi Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı bir metin okunacak. Hareketin geçmişini ve anlamını anlattığı metinde Behramoğlu, “Yaşadığımız coğrafyada şiir, varlığını yüzlerce yıldır adaletsizliğin her türüne karşı savaşım vererek sürdürmektedir” diyor. “Şiir, insanlığın özgür sesidir. Özgürlük ve adalet meşalesi bütün zamanlarda, bütün ülkelerde şairlerin elinde en yükseklere taşınmıştır ve böyle olmaya devam edecektir” diyen Behramoğlu, konuşmasını hareketin çağrısını yineleyerek bitiriyor: “Dünya Şiir Hareketi, dünyanın bütün şairlerini, kendi ülkelerinde ve bütün dünyada, adaletsizliklere, zulümlere, işkencelere, cinayetlere; zulmün ve kötülüğün her türüne karşı seslerini daha gür yükseltmeye çağırıyor.”
Pablo Neruda’nın şiiri
İlk olarak, 32. İstanbul Kitap Fuarı’nın 2 Kasım’daki açılışında, aralarında Özdemir İnce, Egemen Berköz, Turgay Fişekçi, Enver Ercan, Sennur Sezer ve Orhan Alkaya’nın da yer aldığı 15 şairin katılacağı bir şiir programı yapılacak. Burada, Gülsen Tuncer’in sunumuyla Türkiye Yazarlar Sendikası’nın hazırladığı, Pablo Neruda’nın “Savun çiçek taçlarının bittiği yeri / Paylaş düşmansı geceleri / Nöbet tut şafağın devri için / İçine çek yıldızlı tepeleri / Ve savun ağacı / Dünyanın tam ortasında büyüyen ağacı” dizeleriyle başlayan bildiri okunacak. Gezi Direnişi boyunca gençlerin şiirler okuduğunun, ağaçlara şiirler asıldığının hatırlatıldığı
bildiride, “Türkiye halkı, aşağılayan, kaba, yıkıcı, zehirli iktidar diline karşı şiiri yeniden buldu. Özgürlüğünü şiirle yeniden aradı. Şiir, bankaların, borsaların, iri, hantal banknotların, küfrün ve kutsanmış kötülüklerinbataklığından ruhlarımıza geri döndü” deniliyor.
Adaletsizliğe karşı şiirler
Dünya Şiir Hareketi’nin çağrısıyla düzenlenen İstanbul etkinlikleri, aynı gün, toplumcu şiirin usta ismi Hasan İzzettin Dinamo anısına yapılan toplantıyla sürecek. “Ateş Ormanlarının Arasında” adıyla, Tekin Yayınevi’nce düzenlenen toplantıya Ataol Behramoğlu, Sennur Sezer’in yanı sıra Leyla Şahin, Alaettin Bahçekapılı, Öner Yağcı gibi isimler yer alacak. “Gezi’ye Şiirler” 16 Kasım’da Ankara’ya uzanacak. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe, aralarında Abdullah Nefes, Adnan Azar, Turgay Delibalta, Abdülkadir Budak ve Ali Rıza Kars’ın olduğu Ankaralı şairler katılacak ve şiirlerini “toplumsal adaletsizliğe karşı” okuyacaklar. Ardından 23 Kasım’da, Manisa Salihli’de 50’ncisi düzenlenen “Şiir İkindileri” de “Toplumsal Adaletsizliğe Karşı Küresel Şiir Etkinlikleri”ne adanacak. 30 Kasım'da ise Karabağlar Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nce İzmir'de düzenlenen programa ise Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Tuğrul Keskin, Namık Kuyumcu, Halim Yazıcı gibi şairler katılacak.