İnsani gelişme endeksi açıklandı

BM Kalkınma Programı'nın her yıl açıkladığı İnsani Gelişme Endekslerinin 20'ncisine göre Türkiye 169 ülke arasında 83'üncü sırada yer aldı.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın açıkladığı İnsani Gelişme Endeksi'nde 169 ülke arasında 83'üncü sırasında bulunarak, "Yüksek İnsani Gelişme" gösteren ülkeler kategorisinde yer aldı. İnsani Gelişme Endeksi'nde Türkiye'nin eğitim seviyesinin 2010 yılı itibarıyla ortalama 6.5 yıl olduğu belirtildi. BM Kalkınma Programı(UNDP)'nın hazırladığı İnsani Gelişme Raporu'nun 20'ncisi açıklandı.

Türkiye 169 ülke arasında 83. sırada yer alarak "Yüksek İnsani Gelişme" gösteren ülkeler sınıfında yer aldı. Türkiye sıralamada AB üye ülkeleri ile AB'ye aday olan diğer ülkelerin ve OECD ortalamasının altında ver aldı. Ayrıca Türkiye gibi yüksek insani gelişme kategorisinde yer alan ve (satın alma gücü paritesine göre) kişi başına düşen gayri safi milli gelir seviyesi Türkiye'nin altında olan Bulgaristan, Letonya ve Romanya gibi ülkeler, ortalama eğitim süresi ve beklenen yaşam süresi ortalamaları sayesinde Türkiye'ye kıyasla daha üst sıralarda yer aldı. Benzer biçimde Türkiye, AB'ye aday dört ülke (diğerleri Hırvatistan, Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya ve İzlanda) ile tüm OECD ülkeleri arasındaki sıralamada en altta yer aldı.

6.5 yıl

Son 30 yılda milli gelirde yaşanan %112'lik artışla Türkiye ekonomik büyüme anlamında kayda değer kazanımlar elde etti ve bu durum gayrı safi milli gelire yansıdı. Ancak İnsani Gelişme Endeksi'nin hesaplanmasında milli gelirin yanı sıra ülkelerin sağlık ve eğitim düzeylerine ilişkin temel veriler de kullanılıyor. Raporla ilgili BM Kalkınma Programı Türkiye Bürosu'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'nin, insani Gelişme Endeksi'nde ülkeyi OECD ve AB standartlarına yaklaştırabilecek daha üst sıralara ulaşabilmesi için çabalarını doğumda yaşam beklentisini (2010'da 72.2 yıl ve ortalama eğitim süresini (2010'da 6.5 yıl) artırmaya yönlendirmesi gerekiyor" denildi.