İnsan Haklarını İzleme Örgütü'nden işkence raporu

İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), Suriye rejiminin mahkumlara işkence yaptığı merkezleri ortaya çıkardı.

cumhuriyet.com.tr

HRW'nin 81 sayfalık raporunda, Suriye gizli servisinin 27 merkezde uyguladığı işkence yöntemleri, merkezlerin sorumlu komutanlarının isimleri, merkezlerin nerede bulunduğu ve hangi birimin idaresinde olduğu bilgileri yer alıyor.

Örgütün, işkence gördüğünü söyleyen veya muhalif olan 200'ün üzerinde kişiyle 2011 yılının Mart ayından bu yana görüşerek hazırladığı rapor, kurbanların tarif ettiği işkence yöntemleriyle ilgili çizimler, eski mahkumların yaptığı açıklamaların videoları ve merkezlerin nerede bulunduğunu gösteren haritalardan oluşuyor.

HRW'nin açıklamasında, merkezlerin konumu ve burada uygulanan işkence yöntemlerinin çok sayıda tanık tarafından ayrıntılı bir şekilde anlatıldığı, bu merkezlerin gerçek sayısının daha fazla olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.

HRW'nin görüştüğü kişilerin tümünün ya işkence kurbanı olduğunu öne sürenlerden ya da görgü tanıklarından oluştuğu ifade edilen açıklamada, işkence yöntemlerinden bazılarının demir sopalarla ve kablolarla dövme, acı veren pozisyonlarda bırakma, elektrik verme, tırnak sökme, asitle yaralama ve yalancı infaz olduğu belirtildi.
Açıklamada, raporda güvenik ve istihbarat servislerinin uyguladığı 20 farklı işkence yönteminin bulunduğu kaydedildi.

HRW'nin görüştüğü kişilerin çoğunun 20 ila 35 yaşlarında olmasına rağmen işkence kurbanları arasında çocukların, kadınların ve yaşlıların da bulunduğu belirtilen açıklamada, en ağır işkencelerin dört önemli istihbarat birimi olan askeri istihbarat servisi, siyasi güvenlik direktörlüğü, genel güvenlik direktörlüğü ve hava kuvvetleri istihbarat direktörlüğüne bağlı merkezlerde yapıldığı ifade edildi.

HRW'nin kriz bölgelerindeki uzmanı Ole Solvang, istihbarat servisinin tüm ülkeye yayılmış işkence merkezi ağının bulunduğunu belirterek, "Biz bu merkezlerin yerini, orada yapılan işkence yöntemlerini ve sorumlu komutanların isimlerini veriyoruz ki bu korkunç suçlardan sorumlu tutulacaklarını bilsinler" dedi.

HRW, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak, Suriye'deki bu durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iletilmesini istedi.