İnşaat işçileri sendikalarından ortak açıklama
3. Havalimanı'nda çalışan 27 işçinin tutuklanmasını protesto eden inşaat işçileri sendikaları, tutuklanan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını da talep etti. Sendikalar, başlattıkları imza kampanyası ile işçilerle dayanışma kampanyası başlattı.
cumhuriyet.com.trDevrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası, İnşaat İşçileri Sendikası ve İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası, yapımı devam eden 3. Havalimanı'nda çalışma koşulları nedeniyle başlattıkları eylemlerden sonra aralarında sendikacıların da bulunduğu 27 işçinin tutuklanmasını protesto etmek amacıyla DİSK Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna “Tutuklanan işçiler ve sendikacılar serbest bırakılsın. İşçilerin tüm talepleri kabul edilsin. Köle değiliz” pankartı asıldı.
'ŞANTİYELERDE KÖLELİK KOŞULLARI VAR'
Toplantıda ilk olarak konuşan ve 14 Eylül’de 36 bin inşaat işçisinin çalıştığı alanda iş bırakma eyleminden sonra yaşananlara değinen İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) Genel Başkanı Ali Öztutan “Birçok sorun sıralanabilir ve uzun zamandır var bu sorunlar. Her seferinden eylemle karşılaştıklarında ‘taleplerinizi kabul edeceğiz’ dediler. Bu haklı talebin duyulmaması için toplumla bağ koparılmaya da çalışıldı. Tüm şantiyelerde kölelik koşulları mevcut. Son eylemle birlikte verdiği yanıtla Türkiye’deki pek çok işçinin sesi oldu. Bu çok değerlidir. İnşaat işçisinin sesini kısmaya çalışıyorlar. Bir tarafta olanların medyası ve çalışanları, reklamları veren bu patronlar. Biz de bunların karşılarında bir güç oluşturmak zorundayız” dedi.
'SÜRECİ BİRLİKTE GÖĞÜSLİYECEĞİZ'
İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Kadir Kurt ise, “Bu süreci birlikte göğüslemek için bir çalışma yürütmeye başladık. Sadece bu üç sendika ile değil her kurumla bu süreci göğüslemek istiyoruz. 3. Havalimanı iççileri işçi sınıfının tamamına bir ses ve çığlık verdiler. Bu başka fabrikalara da örnek olacak. Tutuklanan arkadaşlarımızla desteğimizi de sürdüreceğiz” diye belirtti.
'SERBEST BIRAKIN'
Kurumlar adına ortak basın metnini ise Dev –Yapı İnşaat Yol Sendikası Genel Sekreteri Nihat Demir okudu. Demir, 3. Havalimanı’nda iş cinayetlerine, kölece çalışmaya, insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına karşı 600’den fazla arkadaşlarının gözaltına alındığını hatırlatarak, “Bu arkadaşlarımız günlerce gözaltında tutuldu, şiddete, baskı ve sindirme yöntemlerine maruz kaldıktan sonra önemli bir kısmı serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan ve aralarında dört İnşaat-İş yöneticisinin de bulunduğu 24 işçi arkadaşımız tutuklanarak önce Metris Cezaevi’ne oradan da Silivri’ye götürüldü. Son derece haklı ve meşru talepler için direnme haklarını kullanan arkadaşlarımız özgürlüklerinden, çalışma haklarından mahrum bırakıldılar. Onlarla birlikte aileleri de mağdur edildi” diye ifade etti.
İmzacı sendikalar olarak, işçi arkadaşlarının tutuklanmasını ve işçilerin haklı talepleri ile örgütlenme hakkına yapılmış bir saldırı olarak gördüklerini dile getiren Demir, tutuklanan arkadaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPILDI
Dayanışma çağrısı yapan Demir, şöyle devam etti: “3. Havalimanında inşaat işçilerine dayatılan kölelik şartlarını reddediyor, barınma, ulaşım, güvenli ve güvenceli çalışma taleplerinin bir an önce yerine getirilmesini bir kez daha talep ediyoruz. Bu taleplerin ayrıca bir suç duyurusu olduğunu, 3. Havalimanında asıl patronların yargılanması gerektiğini belirtiyoruz. Başta sendikalar olmak üzere emekten ve işçi sınıfı mücadelesinden yana olan aydınları, meslek ve demokratik kitle örgütleri ile siyasi partileri, havalimanı işçileriyle dayanışmaya çağırıyoruz.”
Şimdiye kadar imzacı olan kurumların isimleri ise şöyle:
“DİSK, KESK,TMMOB, TTB, Gıda-İş, Limter-İş, Sine-Sen, Emekliler Dayanışma Sendikası, Genç İşçi Derneği, Emekçiler Derneği, Alınteri, Adalar Demokrasi Meclisi, Birleşik Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Demokratik Toplum Kongresi, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Anarşist Faaliyet, Devrimci Hareket, Diyalog Grubu, Emekçi Hareket Partisi, Emek Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Halkların Demokratik Kongresi, Halkların Demokratik Partisi, Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisleri, Halkların Demokratik Partisi Kadın Meclisleri, Mücadele Birliği Platformu, Partizan, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Demokrat Gençlik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Yurttaş Girişimi, 78’liler Girişimi.”