İnönü Stadı’nın mimarı öldü

Fazıl Aysu 102 yaşında hayata veda etti

cumhuriyet.com.tr

İnönü Stadı, Ali Sami Yen Stadı, Karagümrük Stadı ve bugün Lütfi Kırdar Kongre Salonu olarak hizmet veren Spor ve Sergi Sarayı’nın mimarlarından Fazıl Aysu (102) yaşamını yitirdi. Aysu, 1931’de İstanbul Erkek Lisesi’ni, 1936’da da Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Akademi’deki öğrenciliği sırasında birçok mimarlık bürosunda çalıştı. Mimar Ginter’le Yıldız Sarayı Şale Köşkü restorasyon ve dekorasyonu; Seyfi Arkan’la Florya Atatürk Evi dekorasyonu ve Sedad Hakkı Eldem’le Yalova Termal Oteli dekorasyonu işlerini yaptı.

Okulu bitirdikten sonra Akademi’de Prof. Bruno Taut’un asistanı oldu. Çeşitli okul projeleri ve Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi projesinde görev aldı. Daha sonra Tekel inşaat bürosunda büro şefi olarak çeşitli tütün bakımevi, yönetim binası ve Tekirdağ Şarap Fabrikası (daha sonra rakı fabrikası oldu) projelerinin hazırlanmasında, Bursa Yenişehir ve Safranbolu Bağlar yöresi imar planlarının hazırlanmasında görev aldı.
Aysu, mimarlığın yanı sıra Modern adlı stüdyosunda on beş yıl süreyle çeşitli dekorasyon projeleri uygulamaları ve mobilya üretimi gerçekleştirdi.