İngiltere’nin gaddarlığı

Gümrük memurları İngiltere’de yaşayan Türk anneyi, çocuklarıyla gittiği yurtdışı seyahatinden sonra “Türkiye’deki evlilik cüzdanı sahte olabilir” diye ülkeye sokmadı.

Oğuz Güven

Gümrük memurları İngiltere'de yaşayan Türk anneyi, yurt dışı seyahatinden sonra "Türkiye'deki evlilik cüzdanı sahte olabilir" diye çocuklarından ayırıp ülkeye sokmadı. Gümrük memurları iki çocuğunu içeri alıp babalarına teslim etti.  Hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği bir kararla anne Ruth Eva Moore'u geri gönderdi.

Türkiye ile AB arasındaki vize muafiyeti için diyalog sürecinin başladığı günlerde, Avrupa'nın Türkiye'deki resmi evrakları hiç ciddiye almadığının bir örneği yaşandı.  Bir yıldır İngiltere'de eşi ve çocuklarıyla yaşayan Türk anneyi, yurt dışı seyahati sonrası "Türk evraklar sahte olabilir" diye çocuklarından ayırdı ülkeye almadı. Anne iki aydır İstanbul'da perişan vaziyette.

Ruth Eva, Türk baba ve Avusturyalı bir annenin kızı. Türkiye'de doğup büyüdü. Ankara'da üniversiteyi bitirdi. Bir Türk'le evlendi, boşandı.

Ardından Türkiye'deki bir yabancı şirkette çalışan İngiliz vatandaşı Mark Moore ile 1999 yılından beri Türkiye'de birlikte yaşıyordu. Mark ve Ruth 2004 yılında İstanbul'da evlendi. Bu evlilikten Dylan Baris (12) ve Travis Kaan (7) adlarında iki çocukları oldu. Mark'ın çalıştığı firmanın geri çağırması üzerine 2012 yılında İstanbul'daki evlerini satıp ailece İngiltere'ye taşındı. Orada eşiyle birlikte ortak bir ev satın aldılar. Çocukları Dylan Baris ve Travis Kaan eğitimlerine İngiltere'de devam etmeye başladı. Ruth, İngiltere'ye taşınır taşınmaz Eş ve oturma müsadesi için  başvurdu. 10 ay yanıt alamadı. 27 Ekim 2013 tarihinde çocuklarıyla birlikte, Avusturya'ya annesini ziyarete gitti. Aile ziyareti dönüşü İngiltere Stansted havaalanında gümrük memurları Ruth'u, "Türkiye'deki evlilik cüzdanı sahte olabilir" diye ülkeye sokmadı. Yanındaki iki çocuğunu elinden koparıp içeri alan ve babası Mark'a teslim eden gümrük memurları, "sizi alamıyoruz" dedi. Ruth'un, "Eşim ve çocuklarım İngiliz. Ben onların anneleriyim. İngiltere'de ev sahibiyim. 2015 yılına kadar geçerli seyahat vizem var. Çocuklarımdan beni ayırmayın. Eksik evrak varsa İngiltere'de tamamlayabilirim bunları" diye dil dökmesine, belgeleri göstermesine rağmen, gümrük memurları "Nuh" dedi "peygamber" demedi, geldiği uçakla Ruth Eva Moore'u Viyana'ya geri yolladı.

Mark, eşini bir an önce çocuklarıyla kavuşturmak ve işlemleri hızlandırmak için İngiltere'de avukat tuttu. Viyana'dan İstanbul'a gelen Ruth günlerce,
tüm hayatını, evliliğini, geçmişini kanıtlayan tüm belgeleri, evrakları hazırladı. 27 Kasım'da Şisli'de bulunan "Worldbridge" vize merkezine "Acil
Aile birleştirme talebi" ile baş vurdu. Aradan haftalar geçti, vizenin gelişme durumu ile ilgili hiçbir yetkiliye ulaşamadı, tek yanıt alamadı. İki aydır arkadaşlarının evinde vize için bekleyen Ruth Eva,isyanını şöyle dile getirdi:

"Çocuklarım ve eşim orada yalnız çok zor durumda. Küçük oğlum ve eşim hasta oldu.Onlar orada ben burada perişan oldum. Vizenin normal cıkma süresi 8 ile 12 hafta. Fakat bu çocuklarından ayrı olan ebeveynlere uygulanamaz bence. İnsan haklarına aykırı bu. İngiltere'de 16 yaşından küçük çocukları evde
yalnız bırakmak yasak. Şikayet edilirse devlet cocukları himaye altına alabilir. Bu hafta sonuna kadar gidemezsem araya üç haftalık Noel tatili giriyor. Umarim bu hafta gidebilirim."