İngiltere'de seçim heyecanı (06.05.2010)
İngiltere'de genel seçim için oy verme işlemi başladı.
cumhuriyet.com.trİngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'de 45 milyonu aşkın seçmen, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarasında yer alacak 650 milletvekilini belirlemek için kiliseler ve okullar gibi yerlere kurulan sandıkların başına gidiyor.
İngiltere'de oy verme işlemi yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar sürecek, sandıklar kapandıktan sonra da oy sayımına geçilecek. Genel seçim sonuçlarının en geç Cuma günü sabahına kadar belli olması bekleniyor.
Genel seçimle ilgili bazı araştırma şirketlerinin yaptığı son kamuoyu yoklamaları, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olabilecek 326 milletvekili sayısına ulaşamayacağını ve Gordon Brown liderliğindeki İşçi Partisi, David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti ve Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokrat Partinin arasındaki mücadelenin başa baş geçeceğini ortaya koyuyor.
Anket kuruluşlarının yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, partilerin aldığı yüzdeler şöyle:
YouGov - İşçi Partisi yüzde 28, Muhafazakar Parti yüzde 35, Liberal Demokrat Parti yüzde 28, diğer partiler yüzde 9.
ICM - İşçi Partisi yüzde 28, Muhafazakar Parti yüzde 36, Liberal Demokrat Parti yüzde 26, diğer partiler yüzde 10.
Populus - İşçi Partisi yüzde 28, Muhafazakar Parti yüzde 37, Liberal Demokrat Parti yüzde 27, diğer partiler yüzde 8.
Mori - İşçi Partisi yüzde 30, Muhafazakar Parti yüzde 36, Liberal Demokrat Parti yüzde 23, diğer partiler yüzde 11.
Comres - İşçi Partisi yüzde 29, Muhafazakar Parti yüzde 37, Liberal Demokrat Parti yüzde 26, diğer partiler yüzde 8.
Poll of Polls - İşçi Partisi yüzde 29, Muhafazakar Parti yüzde 36, Liberal Demokrat Parti yüzde 26, diğer partiler yüzde 9.
Genel seçimle ilgili son kamuoyu yoklamaları, üç büyük siyasi parti arasındaki az farkın hiçbir partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edemeyeceğini, İşçi Partisinin 13 yıllık iktidarının sona ereceğini ve koalisyon hükümetine gidileceğini gösteriyor.
İngiliz seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlendiği için, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alanın doğrudan milletvekili seçilmesi dolayısıyla, herhangi bir siyasi partinin aldığı yüzdelik oyla, sahip olduğu sandalye sayısı doğru oranda olmayabiliyor.
Dolayısıyla, İşçi Partisi ile Liberal Demokratlar seçimden aynı ya da yakın yüzde ile çıksa da, Liberal Demokratlar ancak İşçi Partisinin sandalye sayısının üçte birine sahip olabiliyor ya da Muhafazakarlar yüzde olarak İşçi Partisinden fazla olsa da, parlamentodaki sandalye sayıları İşçi Partisinden az olabiliyor.
Bu arada, genel seçimde Türkiye ve KKTC kökenli milletvekili ve belediye meclisi üyesi adaylar da bulunuyor. Ancak İşçi Partisinden aday olan iki milletvekilinin dışındaki diğer milletvekili adaylarının seçilme şansları yüksek gözükmüyor.