İngiltere umutlu

Birleşik Krallık, 7-18 Aralık'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılacak İklim Zirvesi'nde yeni bir iklim anlaşması için yürütülecek müzakereler konusunda umudunu koruyor.

cumhuriyet.com.tr

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın İklim Değişikliğinden Sorumlu Özel Temsilcisi John Ashton, Kopenhag'da "siyasi bir anlaşmaya varmaya" ve bunu uluslararası bağlayıcılığı olan bir anlaşmaya gelecek yılın ortasına kadar dönüştürmeye çalışacaklarını ifade etti.

Ashton, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda gazetecilere ülkesinin BM İklim Zirvesi'nden beklentisini anlattı.

İngiltere'de ve birçok ülkede bu zirvenin öneminin çok iyi anlaşılmadığını belirten Ashton, "bu zirvenin sadece çevreyle ilgili bir toplantı değil, güvenlik ve refahla da ilgili olduğunu" söyleyerek, Kopenhag iklim zirvesinin önemini vurguladı.

 

"Zirveden beklentiyi azaltma eğilimi var"

Geçmiş bir iki hafta içinde "zirveden beklentileri azaltmak" gibi bir eğilim bulunduğunun gözlemlendiğini kaydeden Ashton, "Bence bu çok yanlış. Kopenhag'dan bir anlaşmayla çıkabilmek kesinlikle mümkün" dedi.

Ülkesinin zirvede anlaşmaya varılması için çaba göstereceğini ve bu konuda umutlu olduğunu vurgulayan Ashton, "Toplumumuzda, siyasi partilerde, sivil toplumda, yerel kurumlarda iklim değişikliğiyle ilgili yeni bir anlaşmaya ihtiyaç duyulduğu konusunda geniş bir görüş birliği var" dedi.

Birleşik Krallık, 2020 yılına kadar sera etkisi yaratan gaz salımını en az yüzde 34 oranında azaltmayı hedefliyor.

Bu arada İngiliz yetkilileri, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kopnehag zirvesine katılacak olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

192 ülkeden yetkililerin iki hafta boyunca görüşmeler yapacağı Kopenhag'daki zirvede, iklim değişikliğiyle ilgili yeni bir küresel anlaşma üzerinde anlaşılabilmesi amaçlanıyor.

ABD'nin de aralarında bulunduğu gelişmiş ülkeler, yeni yükselen piyasalara sahip ülkelerin de sera etkisi yaratan gaz salımını azaltmasını istiyor. Ancak Hindistan, Çin, Brezilya ve Meksika gibi ülkeler, uluslararası denetime tabi bağlayıcı anlaşmalara karşı çıkıyor. Bu nedenle zirvede yapılacak müzakerelerle yeni bir anlaşma üzerine varılmasının kolay olmadığı yorumları yapılıyor.